COVID-19: Ποια είναι η Πιθανότητα να Νοσήσουμε αν έχουμε Εμβολιαστεί;

Μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID) εξέτασε τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη λοίμωξη COVID-19 σε εμβολιασμένα άτομα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, αυτοί που έκαναν εμβόλια με αδενοϊό φορέα είχαν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό συγκριτικά με αυτούς που έκαναν κάποιο από τα mRNA εμβόλια. Οι ασθενείς που είχαν νοσήσει από COVID-19 πριν εμβολιαστούν διέτρεχαν το χαμηλότερο κίνδυνο νέας λοίμωξης.

Στο Βέλγιο, πάνω από το 80% του πληθυσμού είχε κάνει 2 δόσεις των εμβολίων της COVID-19 μέχρι τις 11 Αυγούστου του 2021. Τα εμβόλια που χορηγήθηκαν ήταν το BNT162b2 (Pfizer), το mRNA-1273 (Moderna), το ChAdOx1 (AstraZeneca) και το Ad26.COV2.S (Janssen).

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης θέλησε να εξετάσει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2 σε καθένα από τα παραπάνω εμβόλια. Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης στους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στις ευπαθείς ομάδες.

Η μελέτη εξέτασε τον πληθυσμό του Βελγίου που εμβολιάστηκε από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2021. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία των παραπάνω εθελοντών για 150 ημέρες από τη χορήγηση της 2ης δόσης των εμβολίων.

Τελικά, το 4.6% του δείγματος που εξετάστηκε (373.070 άτομα) μολύνθηκε τελικά με τον ιό. Οι επιστήμονες έκαναν μία σειρά αναλύσεις με σκοπό να διαπιστώσουν ποιοι παράγοντες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης. Στις αναλύσεις αυτές έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, το ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης και το περιβάλλον της έκθεσης στον ιό.

Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές που έκαναν κάποιο από τα εμβόλια με αδενοϊό φορέα είχαν υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον SARS-CoV-2 συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει κάποιο από τα mRNA εμβόλια.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca είχαν 68% αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, ενώ όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχαν 54% αυξημένο κίνδυνο.

Αντιθέτως, αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη τους δεν είχε σχεδιαστεί με σκοπό να εξετάσει ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο που κυκλοφορεί σήμερα.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι λοιμώξεις ήταν συχνότερες στα άτομα νεαρής ηλικίας συγκριτικά με τους ηλικιωμένους, γεγονός που αποδόθηκε στις συμπεριφορικές διαφορές των δύο ομάδων.

Οι επαγγελματίες υγείας είχαν επίσης 40% μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης συγκριτικά με αυτούς που δούλευαν σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό αποδίδεται στην καλύτερη συμμόρφωση των παραπάνω με τα μέτρα πρόληψης, αλλά και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτή την ομάδα.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό τους είχαν 77% μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης συγκριτικά με αυτούς που εμβολιάστηκαν πριν νοσήσουν από τον ιό.

Τα συχνότερα συμπτώματα στους ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19 ήταν η καταρροή, ο βήχας και η κεφαλαλγία. Και πάλι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν 62% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό της νόσου.

«Η έρευνά μας αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την αποτελεσματικότητα της υβριδικής ανοσίας. Επιπλέον, δείξαμε ότι τα εμβόλια με αδενοϊούς έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Νέες μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν οι παρατηρήσεις μας αφορούν και νεότερα στελέχη της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Όμικρον και οι παραλλαγές του», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα