COVID-19: Οδηγίες για τους Ασθενείς με Άσθμα

Ο νέος κορονοϊός είναι μία δυνητικά επικίνδυνη νόσος για όλους, ωστόσο μία ομάδα ασθενών που κινδυνεύει ιδιαίτερα από τις επιπλοκές της νόσου είναι αυτοί πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους, όπως το άσθμα.

Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως η παραμονή στο σπίτι και το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ασθενείς στην πρόληψη του COVID-19. Ωστόσο, οι ασθενείς με άσθμα μπορούν να λάβουν μερικά ακόμα μέτρα για τον περιορισμό της μόλυνσης με τον ιό.

Σήμερα δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα που να δέιχνουν ότι οι ασθενείς με άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με το American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI).

Το CDC των ΗΠΑ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι «οι ασθενείς με μέτριο ή σοβαρό άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον COVID-19».

«Γνωρίζουμε ότι το κυριότερο αίτιο των οξέων επεισοδίων του άσθματος είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, επομένως ο COVID-19, μία ιογενής νόσος που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ασθενείς με άσθμα», είπε η Dr Sylvia Owusu-Ansah, μία παιδίατρος από το UPMC Children’s Hospital of Pittsburgh.

«Οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα των πνευμόνων, όπως το άσθμα, η ΧΑΠ και η χρόνια βρογχίτιδα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας και οξέος συνδρόμου αναπνευστικής ανεπάρκειας, δύο σοβαρών επιπλοκών του COVID-19», είπε ο Dr Mauricio Heibron, ένας χειρουργός από το St. Mary’s Medical Center στην Καλιφόρνια.

«Είναι προφανές ότι οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από μία νόσο η οποία περιορίζει την ικανότητα των πνευμόνων να μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα», είπε ο Dr Louis B. Malinow, ένας παθολόγος από τη Βαλτιμόρη.

«Για παράδειγμα ένας ασθενής με πνευμονική λειτουργικότητα 100% μπορεί να παρουσιάσει μείωση της λειτουργικότητας στο 70% αν νοσήσει από COVID-19, ποσοστό επαρκές για να μην προκληθούν σοβαρά προβλήματα», είπε ο Malinow. «Ένας ασθματικός ασθενής που ξεκινά από το 70% και η πνευμονική λειτουργικότητα μειώνεται στον 40% θα έχει σίγουρα περισσότερα προβλήματα σε μία πιθανή λοίμωξη».

Ορισμένα Φάρμακα Αυξάνουν τον Κίνδυνο

Το ACAAI τόνισε ότι δεν υπάρχει δεδομένα που να δείχνουν ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως τα εισπνεόμενα ή από του στόματος στεροειδή, η μοντελουκάστη και οι βιολογικοί παράγοντες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19.

Ωστόσο, ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism προειδοποιεί ότι οι ασθενείς που παίρνουν γλυκοκορτικοειδή (ένα είδος στεροιεδών ορμονών) για παθήσεις όπως το άσθμα, οι αλλεργίες και η αρθρίτιδα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό.

«Οι ασθενείς με άσθμα που έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που έχουν νοσηλευτεί εξ’ αιτίας του άσθματος μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον SARS-CoV-2», τόνισε ο Dr Jonas Nilsen, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος.

Συνεχίστε Κανονικά τα Φάρμακά σας

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς με άσθμα δεν μπορούν να λάβουν μέτρα για να προστατευτούν από τις σοβαρές επιπλοκές του COVID-19.

Αρχικά, πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την προληπτική αγωγή με τις εισπνοές καθημερινά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους.

«Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο ενός επεισοδίου οξέος άσθματος που προκαλείται από έναν ιό του αναπνευστικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και ο κορονοϊός», είπε ο Nilsen.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων που λαμβάνετε για το άσθμα, καθώς και εισπνοές.

Οι εισπνοές με αλβουτερόλη έχουν ήδη αρχίσει να εξαντλούνται καθώς χρησιμοποιούνται και στην αντιμετώπιση του COVID-19 στα νοσοκομεία.

«Μιλήστε στον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων που θα χρειαστείτε σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι για αρκετό καιρό», είπε η  Dr Florencia Segura, μία παιδίατρος από το Einstein Pediatrics στη Βιέννη.

Περιορίστε το Στρες

Το στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα στους ασθενείς με άσθμα, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν έντονο στρες φοβούμενοι τις επιπλοκές μίας πιθανής λοίμωξης με COVID-19.

«Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει επεισόδια οξέος άσθματος ή να τα επιδεινώσει», είπε ο Heilbron. «Οι περισσότεροι ασθενείς γνωρίζουν τους προκλητικούς παράγοντες για τα επεισόδια άσθματος που αντιμετωπίζουν. Η αποφυγή των παραπάνω μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των επεισοδίων άσθματος».

Εκτός από τους συνήθεις μηχανισμούς αντιμετώπισης του στρες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη φυσική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, ο Heibron τόνισε ότι είναι σημαντικό να περιορίζεται όσο το δυνατόν η έκθεση σε στρεσογόνες ειδήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19. Ιδανικά, πρέπει να αποφεύγουν να περνούν πολλή ώρα στον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο.

«Σε μία εποχή κοινωνικής απομόνωσης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις επαφές με το οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον, είτε από το τηλέφωνο είτε από τον υπολογιστή», είπε ο Dr Judd Dawson, ένας οικογενειακός γιατρός από το Centura Health στο Κολοράντο.

Ειδικά Μέτρα Προφύλαξης στο Σπίτι

Η παραμονή στο σπίτι για μεγάλη διάρκεια μπορεί να συνοδεύεται από αρκετές προκλήσεις στους ασθενείς με άσθμα, όπως τόνισε η Judith E. Quaranta, RN, PhD, CPN, AE-C, αναπληρώτρια καθηγήτρια νοσηλευτικής και ειδικός για το άσθμα από το Birghamton University Nursing στη Νέα Υόρκη.

«Η παραμονή στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε συγκεκριμένους προκλητικούς παράγοντες για το άσθμα», είπε η Quaranta. «Αν είναι δυνατό, προσπαθήστε να εξαλείψετε τελείως όλους τους προκλητικούς παράγοντες για τη νόσο σε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας. Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από το δωμάτιο, απομακρύνετε τη σκόνη και διατηρήστε χαμηλή την υγρασία».

Καθώς τα επίπεδα της γύρης στον αέρα αυξάνονται την άνοιξη, κρατήστε κλειστά τα παράθυρα για να μειώσετε την έκθεση σε αυτή, πρόσθεσε η επιστήμονας, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγεται και οποιαδήποτε μορφή καπνίσματος.

«Χρειάζεται επίσης προσοχή στη χρήση καθαριστικών προϊόντων, καθώς οι οσμές μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονες», δήλωσε ο Dawson.

Οι ασθενείς με άσθμα που έχουν πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από COVID-19 και χρησιμοποιούν εισπνοές στο σπίτι πρέπει να παραμείνουν σε ένα δωμάτιο για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση των υπολοίπων μελών της οικογενείας στον ιό.

«Επιλέξτε ένα δωμάτιο και παραμείνετε εκεί κατά τη διάρκεια της νόσησης. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο εξαερισμός του δωματίου δεν συνδέεται με το υπόλοιπο σπίτι, έτσι ώστε να είναι εύκολο να καθαριστούν οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή», υποστήριξε το ACAAI.

Τέλος, επαγρυπνείτε για οποιοδήποτε σύμπτωμα από το αναπνευστικό και μην το απορρίψετε θεωρώντας λανθασμένα ότι αποδίδεται σε αλλεργίες ή στο άσθμα.

Όλοι οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα για συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, ο πυρετός και οι μυαλγίες και να απευθύνονται άμεσα στον γιατρό τους αν παρουσιάσουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα