COVID-19: Πόσο Επικίνδυνη είναι η Φλεγμονή που Προκαλεί στο Θυρεοειδή;

Ορισμένοι ασθενείς με μέτρια/σοβαρή COVID-19 παρουσιάζουν φλεγμονή στο θυρεοειδή αδένα η οποία διαφέρει από την αντίστοιχη φλεγμονή που προκαλούν άλλοι ιοί, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που παρουσιάστηκε στο ENDO 2021, το ετήσιο συνέδριο του Endocrine Society.

Το 1/3 περίπου των ασθενών με COVID-19 είχε ακόμα ενδείξεις φλεγμονής του θυρεοειδούς μετά από 3 μήνες, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του αδένα είχε επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας παρακολουθούν ακόμα την πορεία των εθελοντών αυτών με σκοπό να διαπιστώσουν αν η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο θυρεοειδή.

Την άνοιξη του 2020, το 15% των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στην Ιταλία είχαν διαταραχές στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες αποδόθηκαν σε διάφορα αίτια, μεταξύ των οποίων και η φλεγμονή του θυρεοειδούς. Συγκριτικά, το ίδιο διάστημα του 2019, δηλαδή πριν την πανδημία της COVID-19, μόλις το 1% των νοσηλευομένων ασθενών είχε παθολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονων.

Στους ασθενείς με φλεγμονή του θυρεοειδούς ή θυρεοειδίτιδα από άλλους ιούς, η λειτουργικότητα του αδένα επανέρχεται πλήρως άμεσα. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν χρόνιες βλάβες στο θυρεοειδή αδένα από τις επιπλοκές της λοίμωξης ή από τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν η θυρεοειδίτιδα που προκαλεί ο SARS-CoV-2 έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της φλεγμονής του θυρεοειδούς που αποδίδεται σε άλλους ιούς. Για την έρευνά τους, παρακολούθησαν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για μέτρια ή σοβαρή COVID-19. Οι ασθενείς αυτοί προσήλθαν στο νοσοκομείο και έκαναν εξετάσεις αίματος και υπέρηχο του θυρεοειδούς κάθε 3 μήνες.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, η θυρεοειδίτιδα στους ασθενείς με COVID-19 διαφέρει από την τυπική θυρεοειδίτιδα που προκαλούν άλλοι ιοί. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς δεν είχαν άλγος στην περιοχή του λαιμού, καθώς και ήπια έκπτωση της λειτουργίας του αδένα. Επιπλέον, η επιπλοκή εμφανίστηκε συχνότερα στους άνδρες και στους ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, 53 ασθενείς ολοκλήρωσαν την 1η εκτίμηση του θυρεοειδούς στους 3 μήνες μετά το εξιτήριό τους και σε όλους η λειτουργία του αδένα είχε επανέλθει πλήρως.

Ωστόσο, παρά τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, περίπου το 1/3 είχε ενδείξεις φλεγμονής. Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, σκοπεύουν να παρακολουθήσουν την πορεία των ασθενών με σκοπό να διαπιστώσουν αν η φλεγμονή στον αδένα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες βλάβες. Καταλήγοντας, τόνισαν ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εγκαίρως αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, έτσι ώστε να μπορούμε να χορηγήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες πρόληψης το ταχύτερο δυνατό.

Φωτογραφία: COM SALUD Agencia de comunicación

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα