COVID-19: Μπορεί να Μεταδοθεί από τις Επιφάνειες;

Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζεται παγκοσμίως με αμείωτο ρυθμό είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτούμε από τον ιό. Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται συνήθως μέσω σταγονιδίων της αναπνοής που εξαπλώνονται μέσω του αέρα. Είναι όμως δυνατό να μεταδοθεί και αγγίζοντας αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με φορείς του ιού;

Θεωρητικά ο τρόπος αυτός μετάδοσης είναι δυνατός, ωστόσο δεν συμβαίνει συχνά, σύμφωνα με τον Dean Blumberg, MD, επικεφαλής στο τμήμα παιδιατρικής και λοιμώξεων του UC Davis Children’s Hospital. «Θα πρέπει να συμβεί μία συγκεκριμένη αλληλουχία γεγονότων προκειμένου να μολυνθεί κάποιος με αυτό τον τρόπο», δήλωσε. Αρχικά, ένας φορέας του ιού θα πρέπει να αφήσει στην επιφάνεια ικανοποιητική ποσότητα του ιού η οποία μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη. Στη συνέχεια, ο ιός θα πρέπει να επιβιώσει στην επιφάνεια αυτή για αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχουν ζωντανοί ιοί όταν κάποιος αγγίξει την επιφάνεια και στη συνέχεια φέρει τα χέρια στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.

Ο Κορονοϊός στις Επιφάνειες

Επιστήμονες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες επιφάνειες. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τον Απρίλιο έδειξε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για 3 ημέρες και σε χαρτόνι για 1 ημέρα. Μία άλλη έρευνα από την Κίνα διαπίστωσε ότι ο ιός μπορεί να ταξιδέψει στις σόλες των παπουτσιών.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών έχουν κάνει αρκετό κόσμο να πιστεύει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 από τις επιφάνειες είναι πολύ υψηλότερος από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα. Ο Emanuel Goldman, PhD, καθηγητής μικροβιολογίας, βιοχημείας και μοριακής γενετικής στο New Jersey Medical School of Rutgers University, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases το Μάιο. Στο άρθρο αυτό υποστήριξε ότι η έρευνα του NEJM χρησιμοποίησε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις του ιού σε σχέση με αυτές που απαντώνται σε πραγματικές συνθήκες.

«Προσωπικά πιστεύω ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από επιφάνειες είναι πολύ μικρός και συμβαίνει μόνο όταν ένας ασθενής βήχει ή φτερνίζεται σε μία επιφάνεια και ακολούθως κάποιος αγγίζει την επιφάνεια σε μικρό χρονικό διάστημα (1-2 ώρες)», έγραψε ο Goldman. Βασικά, το σενάριο αυτό αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό των γεγονότων που ανέφερε ο Blumberg παραπάνω και είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος μόλυνσης από επιφάνεια.

Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι ο ιός παραμένει στις επιφάνειες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μολύνει ένα άτομο που θα αγγίξει τις επιφάνειες αυτές. «Το γεγονός ότι υπάρχουν σωματίδια του ιού σε μία επιφάνεια, δεν σημαίνει ότι είναι ικανά να προκαλέσουν μόλυνση», είπε ο Blumberg.

Προς το παρόν η μετάδοση του ιού μέσω επιφάνειας έχει ενοχοποιηθεί σε δύο περιστατικά. Μία πρόσφατη έρευνα από την Κίνα διαπίστωσε πιθανή μετάδοση του ιού από το κουμπί ενός ανελκυστήρα, ενώ μία έρευνα από τη Νότια Αφρική παρατήρησε μετάδοση του ιού μέσω μολυσμένων ιατρικών εργαλείων.

Ο Καλύτερος Τρόπος να Προστατευτείτε από τον COVID-19

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τη μόλυνση από επιφάνειες στην καθημερινότητά τους. Η υπερβολική ενασχόληση με τον καθαρισμό των επιφανειών κάνει αρκετούς ανθρώπους να αμελούν άλλα μέτρα πρόληψης με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι άνθρωποι που ψεκάζουν συνεχώς διάφορες επιφάνειες με χλωρίνη ή άλλα καθαριστικά πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτές οι ουσίες έχουν κινδύνους. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους πνεύμονες ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των ασθενών με άσθμα.

Τα παραπάνω προϊόντα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα αν δεν χρησιμοποιούνται προσεκτικά. «Για αρκετά από τα παραπάνω προϊόντα, τα πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε γάντια», είπε ο Blumberg.

Η χρήση μάσκας αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης μέχρι και κατά 65%. Η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό.

Σημαντικό είναι επίσης το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά την έξοδο από το σπίτι, την επίσκεψη στην τουαλέτα ή πριν το φαγητό. Αν και ο ιός δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα, υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης από τα χέρια μας αν δεν είναι καθαρά.

«Αν και είναι σημαντικό να διατηρούμε τις επιφάνειες του σπιτιού μας καθαρές, δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές», κατέληξε ο Blumerg.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα