Κορονοϊός και Ασφάλεια Τροφίμων: Τι Πρέπει να Προσέξετε

Ο COVID-19 είναι η νόσος που προκαλεί ο SARS-CoV-2, δηλαδή ο νέος κορονοϊός. Ο ιός αυτός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων τα οποία εισέρχονται στη ρίνα, το στόμα ή τους οφθαλμούς. Σήμερα, δεν υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν μολυνθεί.

Πώς Μπορώ να Προστατευτώ από τον Ιό κατά την Αγορά Τροφίμων;

Για την πρόληψη της μόλυνσης με τον ιό, προσπαθήστε να διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους υπόλοιπους πελάτες. Αποφύγετε τις χειραψίες, τους εναγκαλισμούς και τη φυσική επαφή γενικότερα. Καθαρίζετε τακτικά επιφάνειες όπως τα καρότσια του σούπερ-μάρκετ ή τα χερούλια του καλαθιού αγορών με αντισηπτικά πανάκια, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Η χρήση μάσκας στο σούπερ-μάρκετ μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης και υπενθυμίζει στους άλλους πελάτες ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Πριν φύγετε από το σούπερ-μάρκετ ή καθώς περιμένετε στη σειρά για το ταμείο, βάλτε αντισηπτικό στα χέρια σας.

Αποφύγετε την επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ αν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα. Αν έχετε συμπτώματα, η χρήση της μάσκας μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε άλλα άτομα. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση των αποστάσεων με τα άλλα άτομα είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης.

Τι Πρέπει να Κάνω όταν Φτάσω στο Σπίτι;

Θυμηθείτε ότι ο χρόνος είναι σύμμαχός σας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει ενεργός σε διάφορες επιφάνειες μέχρι και για 72 ώρες, ωστόσο στα περισσότερα υλικά χάνει τη λοιμογόνο δράση του σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του ιού που φτάνουν στα τρόφιμα δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Τα σωματίδια του ιού που βρίσκονται στην επιφάνεια των τροφίμων αδρανοποιούνται μετά από κάποια ώρα. Ιδιαίτερα τα σφραγισμένα τρόφιμα σε σακούλες, σπάνια περιέχουν σωματίδια του ιού. Αν χρησιμοποιήσατε σακούλες μίας χρήσης για τα ψώνια σας, πετάξτε τις στα σκουπίδια μόλις φτάσετε στο σπίτι. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για τα ψώνια πρέπει να αποθηκεύονται για τουλάχιστον 1 ημέρα πριν ξαναχρησιμοποιηθούν. Αφού βγάλετε το τρόφιμα από τις τσάντες, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη. Καθαρίστε τις επιφάνειες των τροφίμων με αντισηπτικά που έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους οργανισμούς.

Τι Μέτρα Πρέπει να Λάβω κατά την Προετοιμασία των Τροφίμων;

Αν έχετε σκοπό να καταναλώσετε τα τρόφιμα που αγοράσατε σε σύντομο διάστημα μετά την αγορά τους, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει προσεκτικά τα χέρια σας πριν το γεύμα. Μην μοιράζεστε πιάτα ή μαχαιροπίρουνα με άλλα άτομα. Πλύνετε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά με νερό πριν τα καταναλώσετε.

Υπάρχουν Επιπλέον Μέτρα που Πρέπει να Λάβουν οι Ηλικιωμένοι;

Οι ενήλικες άνω των 65 ετών καθώς και οι ασθενείς με χρόνιες νόσους κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον COVID-19. Εφόσον αυτό είναι δυνατό, αποφύγετε τα ψώνια σε ώρες αιχμής. Ζητήστε από ένα φίλο ή γείτονα να κάνει τις αγορές σας και ζητήστε του να αφήσει τα ψώνια έξω από το σπίτι σας διατηρώντας πάντα την απόσταση ασφαλείας από εσάς. Ορισμένα καταστήματα έχουν ειδικές ώρες το πρωί όπου ανοίγουν μόνο για ηλικιωμένους. Άλλα καταστήματα μπορούν να σας φέρουν τα ψώνια στο σπίτι.

Βιβλιογραφία: JAMA

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα