COVID-19: Για Ποιους Λόγους Δεν Εμβολιάστηκαν Ορισμένοι Υγειονομικοί;

Μία νέα μελέτη που διεξήχθη σε 23 χώρες και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Vaccine εξέτασε τους παράγοντες που οδήγησαν αρκετούς υγειονομικούς σε διστακτικότητα στο θέμα του εμβολιασμού για την COVID-19.

Η επιστημονική ομάδα θέλησε να εξερευνήσει ειδικά τη σύνδεση ανάμεσα σε διάφορους κοινωνικούς ή δημογραφικούς παράγοντες και την διστακτικότητα του εμβολιασμού σε άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας. Η έρευνα προσέφερε ορισμένα σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις αντιλήψεις αυτού του πληθυσμού αναφορικά με τους κινδύνους, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα.

Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν για την παρούσα μελέτη συμπληρώθηκαν από περίπου 23.000 ενήλικες εθελοντές τον Ιούνιο του 2021 στη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γκάνα, το Εκουαδόρ, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, το Περού, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και την Τουρκία. Από το σύνολο των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 3.295 ήταν γιατροί ή νοσηλευτές.

Από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων διαπιστώθηκε ότι, αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν κάνει 1 ή περισσότερες δόσεις των εμβολίων της COVID-19, ένα μικρό ποσοστό δήλωσε διστακτικότητα αναφορικά με τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, 494 γιατροί και νοσηλευτές (15%), ανέφεραν ότι είχαν ανησυχίες όταν τους ζητήθηκε να εμβολιαστούν για την COVID-19, ενώ 132 από αυτούς (4%) είπαν ότι δεν θα έκαναν καθόλου το εμβόλιο.

Από το σύνολο των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στη μελέτη, τα χαμηλότερα ποσοστά διστακτικότητας στο θέμα του εμβολιασμού ήταν στους γιατρούς. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν ήταν συνήθως άτομα νεαρής ηλικίας με εισόδημα κάτω από το μέσο όρο σε αυτό τον τομέα. Ο κύριος λόγος που προέβαλαν οι παραπάνω εθελοντές για την διστακτικότητά τους ήταν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, ο φόβος για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την ισότιμη χορήγηση των εμβολίων. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανέφεραν ότι δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ασχοληθεί επίσης με τη διστακτικότητα ορισμένων υγειονομικών αναφορικά με τα εμβόλια της COVID-19, ωστόσο όλες αυτές οι έρευνες είχαν διεξαχθεί σε μία περίοδο πριν την κυκλοφορία των εμβολίων.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ανησυχητικά, καθώς η διστακτικότητα ενός υγειονομικού στο θέμα του εμβολιασμού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το κοινωνικό του περιβάλλον, ιδιαίτερα στους ασθενείς και τα μέλη της οικογενείας του. Το φαινόμενο αυτό έχει αποτελέσει εμπόδιο στις καμπάνιες του εμβολιασμού για την COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα προγράμματα ενημέρωσης για τους γιατρούς με σκοπό να μάθουν τα οφέλη και τους κινδύνους από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα. Η προσέγγιση αυτή είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τα ποσοστά εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα