COVID-19: Είναι Δυνατό να Νοσήσουμε Ταυτόχρονα από 2 Διαφορετικά Στελέχη;

Το περιστατικό μίας ηλικιωμένης ασθενούς που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στο European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID 2021) ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατό να μολυνθούμε ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2.

Στις 3 Μαρτίου, η ηλικιωμένη γυναίκα εισήχθη σε ένα νοσοκομείο του Βελγίου με σκοπό να λάβει θεραπεία για ορισμένα τραύματα που παρουσίασε μετά από μία πτώση. Στις εξετάσεις που έκανε με την εισαγωγή της στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι είναι θετική για τον SARS-CoV-2.

Όταν εισήχθη στο νοσοκομείο η γυναίκα δεν είχε συμπτώματα από την COVID-19, ωστόσο ακολούθως παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν ταχέως με αποτέλεσμα να καταλήξει 5 ημέρες αργότερα.

Οι γιατροί έκαναν ανάλυση PCR σε δείγματα που έλαβαν από τη γυναίκα και διαπίστωσαν ότι είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού και συγκεκριμένα τα Β.1.1.7 (στέλεχος Άλφα – Μεγάλης Βρετανίας) και Β.1.351 (στέλεχος Βήτα – Νότιας Αφρικής).

«Αυτό είναι ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά λοίμωξης από δύο νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2», υποστήριξε η επικεφαλής της έρευνας, Dr Anne Vankeerberghen, από το OLV Hospital του Βελγίου.

«Και τα δύο στελέχη κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο αυτή την περίοδο, επομένως η γυναίκα πιθανώς μολύνθηκε από 2 διαφορετικά άτομα. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να διαπιστώσουμε σε ποιο περιβάλλον μολύνθηκε», πρόσθεσε.

Άλλα Περιστατικά Λοίμωξης από Δύο Στελέχη στο Παρελθόν

Παρόμοια περιστατικά ασθενών που μολύνθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, ωστόσο το περιστατικό της γυναίκας από το Βέλγιο αποτελεί το πρώτο επίσημο περιστατικό.

Στις αρχές του έτους, γιατροί από τη Βραζιλία είχαν αναφέρει τα περιστατικά 2 ασθενών που μολύνθηκαν από το στέλεχος Γάμμα και ένα άλλο στέλεχος.

Πριν λίγο καιρό, μία έφηβη από την Πορτογαλία μολύνθηκε με ένα νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της από το αρχικό.

«Η μόλυνση με το 2ο στέλεχος πιθανώς συνέβαλε στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 σε αυτή την ασθενή», ανέφεραν οι επιστήμονες που εξέτασαν την παραπάνω ασθενή.

Ο Εμβολιασμός Μπορεί να Αποτρέψει τη Μόλυνση από Δύο Στελέχη

Αυτή τη στιγμή, το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως και σε αρκετές χώρες ενοχοποιείται για περισσότερο από το 50% των περιστατικών.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, ο ιός μεταλλάσσεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συνεχώς νέα, πιο μολυσματικά στελέχη.

Εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της ανοσίας της αγέλης, με την έναρξη του φθινοπώρου ενδέχεται να εφαρμοστούν και πάλι μέτρα πρόληψης, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε αρκετές χώρες.

Ο εμβολιασμός αποτελεί σίγουρα ένα ισχυρό μέτρο πρόληψης το οποίο, εφόσον εφαρμοστεί κατάλληλα, θα περιορίσει τον κίνδυνο του παραπάνω ενδεχόμενου. Αν και γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν λοιμώξεις και σε εμβολιασμένα άτομα, οι ασθενείς αυτοί θα νοσήσουν ήπια ή δεν θα παρουσιάσουν καθόλου συμπτώματα.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα αν τα εμβόλια mRNA ή τα εμβόλια με αδενοϊούς είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των λοιμώξεων από δύο διαφορετικά στελέχη, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς κάθε στέλεχος ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένου και του στελέχους Δέλτα.

Μπορεί να Υπάρχουν και Άλλα Περιστατικά Λοιμώξεων από Δύο Στελέχη στην Κοινότητα;

Οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν εξετάζουν κάθε δείγμα για το στέλεχος του SARS-CoV-2 από το οποίο μολύνθηκε ο ασθενής.

Επομένως, με τη σταδιακή άρση των μέτρων και την ταυτόχρονη εξάπλωση του στελέχους Δέλτα είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν αρκετά περιστατικά λοίμωξης από δύο στελέχη.

Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο, καθώς στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί και σε άλλους ιούς. Στη γρίπη για παράδειγμα, έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ασθενών που μολύνθηκαν με ένα στέλεχος της γρίπης Α και ακολούθως με ένα στέλεχος της γρίπης Β. Κατά συνέπεια, βλέπουμε ότι είναι δυνατό να παρουσιαστούν μολύνσεις και από 2 στελέχη του SARS-CoV-2.

Οι Άνθρωποι σε Περιοχές με Χαμηλά Ποσοστά Εμβολιασμού είναι αυτοί που Κινδυνεύουν Περισσότερο

Είναι προφανές ότι οι πόλεις με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο για νέα κύματα μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Σε ορισμένες χώρες, οι αποφάσεις σχετικά με την πανδημία έχουν πολιτικές προεκτάσεις και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε σταματήσει τα μέτρα πρόληψης του ιού σε αυτή τη φάση.

Δεδομένα από τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι στις πολιτείες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παρουσιάζονται νέα κύματα κρουσμάτων με τη σταδιακή άρση των μέτρων πρόληψης. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο τον μαζικό εμβολιασμό, καθώς αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε κοντά στην ανοσία της αγέλης.

Εφόσον ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στον πληθυσμό θα εμφανίζονται συνεχώς νέες μεταλλάξεις. Σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες, η αλυσίδα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι όσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Αυτό σημαίνει ότι όσο υπάρχουν χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, ο ιός θα έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται και να δημιουργεί συνεχώς νέα επικίνδυνα στελέχη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει μία παγκόσμια προσπάθεια και να μην περιορίζεται στα σύνορα της κάθε χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα