COVID-19: Δύο Ακόμα Αρνητικές Έρευνες για την Υδροξυχλωροκίνη

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο που είχε θεωρηθεί αρχικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του COVID-19, δεν μπορεί να βοηθήσει τελικά τους ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή νόσηση από τον ιό.

Δύο έρευνες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine και το Journal of the American Medical Association, αντίστοιχα, εξέτασαν χιλιάδες ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και διαπίστωσαν ότι αυτοί που έλαβαν το ανθελονοσιακό φάρμακο δεν είχαν καλύτερη ή χειρότερη πορεία σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν το παραπάνω φάρμακο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο JAMA,  εξέτασε συνολικά 1.438 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο διάστημα 14-28 Μαρτίου σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη ή συνδυαστική θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα, δεν είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν τα παραπάνω φάρμακα. Περίπου το 70% των νοσηλευομένων ασθενών που εξετάστηκαν στην έρευνα έλαβαν είτε μόνο υδροξυχλωροκίνη είτε συνδυαστική θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν υψηλότερα στους ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο NEJM, οι επιστήμονες εξέτασαν 1.376 ασθενείς από το Columbia University Irving Medical Centre στη Νέα Υόρκη, 811 από τους οποίους είχαν λάβει υδροξυχλωροκίνη. Όπως διαπίστωσαν, η χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης δεν σχετίζεται με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο διασωλήνωσης ή θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν το παραπάνω φάρμακο.

Οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη παρουσίασαν επίσης σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν το φάρμακο. Οι επιστήμονες των δύο ερευνών τόνισαν ότι θα χρειαστεί να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (δηλαδή έρευνες όπου οι ασθενείς χωρίζονται τυχαία σε ομάδες που παίρνουν ή δεν παίρνουν το φάρμακο) προκειμένου να γνωρίζουμε ποιες είναι πραγματικά οι επιδράσεις του φαρμάκου.

Στην αρχή της πανδημίας, η υδροξυχλωροκίνη είχε θεωρηθεί από αρκετούς επιστήμονες και μη ως θεραπεία για το νέο κορονοϊό. Μάλιστα, δύο μικρές κλινικές δοκιμές του φαρμάκου που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Μαρτίου, μία από την Κίνα και μία από τη Γαλλία, είχαν καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.

Έκτοτε, ωστόσο, αρκετές έρευνες αμφισβήτησαν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην αντιμετώπιση του COVID-19. Μία κλινική δοκιμή του φαρμάκου από τη Βραζιλία, μάλιστα, τερματίστηκε πρόωρα καθώς οι ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο παρουσίασαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα