COVID-19: Διαβητικοί το 40% των Ασθενών που Κατέληξαν από τον Ιό

Τα ποσοστά του διαβήτη παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν 1 στα 10 άτομα του Δυτικού κόσμου να πάσχει από τη νόσο.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τις ΗΠΑ, το 40% των ασθενών που κατέληξαν από COVID-19 είχαν διαβήτη τύπου 1 ή 2. Μάλιστα, η ίδια μελέτη έδειξε ότι ένας στους 10 διαβητικούς που νοσηλεύονται για COVID-19, καταλήγει εντός μίας εβδομάδας, γεγονός που δείχνει ότι ο αρρύθμιστος διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να αυξήσει τόσο τη σοβαρότητα της νόσησης όσο και τις επιπλοκές της COVID-19, όπως έδειξε η μελέτη που παρουσιάστηκε προσφάτως στο 81ο συνέδριο του American Diabetes Association (ADA).

Οι διαβητικοί ασθενείς που δεν έπαιρναν τα φάρμακα για τη ρύθμιση της νόσου, νοσηλεύτηκαν για μεγαλύτερη διάρκεια και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες.

Αντιθέτως, αυτοί που είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα COVID-19 και νοσηλεύτηκαν για μικρότερη διάρκεια.

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ουσιαστικά συμφωνούν με αυτά μίας προηγούμενης έρευνας από την Ιταλία η οποία είχε δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν μειωμένα ποσοστά επιβίωσης από την COVID-19 συγκριτικά με τους μη διαβητικούς.

Οι Κίνδυνοι για Συγκεκριμένες Ομάδες Ασθενών

Τόσο ο διαβήτης όσο και η COVID-19 αποτελούν φλεγμονώδεις νόσους που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν επίσης συχνά και άλλα συνοδά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία η υπέρταση, τα οποία συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Καθώς οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πρακτικά πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα, κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες διαταραχές που εμπλέκονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα η COVID-19.

Τι Έδειξε η Έρευνα

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στην ανάλυση των δεδομένων από 369 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στο University Medical Center in El Paso του Τέξας.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 3 ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (φυσιολογικά, προδιαβήτης, διαβήτης). Οι διαβητικοί ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες αναλόγως αν ακολουθούσαν την φαρμακευτική τους αγωγή ή όχι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της ρύθμισης του διαβήτη στους νοσηλευόμενους ασθενείς για COVID-19, ιδιαίτερα αν έχουν και άλλες συννοσηρότητες.

Ορισμένες άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς εκτός από αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Οι αλλαγές στη διατροφή, ο περιορισμός της άσκησης, καθώς και μία σειρά άλλες μεταβολές εξ’ αιτίας της πανδημίας, έχουν επιδεινώσει την υγεία αρκετών διαβητικών ασθενών.

«Αρκετοί ασθενείς που προσπάθησαν να αποφύγουν μία μόλυνση με τον ιό το τελευταίο 1,5 έτος αναφέρουν ότι η διατροφή τους είναι χειρότερη, έχουν μειωμένες κοινωνικές επαφές και αντιμετωπίζουν περισσότερο άγχος», αναφέρει η μελέτη. Οι παραπάνω παράγοντες αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά θανάτων και αναπηρίας από τα χρόνια νοσήματα.

Αυτή τη στιγμή, οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 2 επιλογές για να περιορίσουν τον κίνδυνο νόσησης ή θανάτου από COVID-19. Η πρώτη είναι ο εμβολιασμός και η δεύτερη η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα με φάρμακα, βελτίωση της διατροφής και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα