COVID-19: Χαμηλότερα τα Ποσοστά Νοσηλειών και Θανάτων στις Περιοχές με Υψηλή Εμβολιαστική Κάλυψη

Μία νέα μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό BMJ διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θανάτων από COVID-19 είναι πολύ χαμηλότερα στις περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 2.558 επαρχίες σε 48 πολιτείες των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι επαρχίες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη είχαν περίπου 80% μειωμένο αριθμό θανάτων σε σχέση με τις επαρχίες που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών.

Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης πρακτικά συμπληρώνουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα και επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των θανάτων από COVID-19. Ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρθηκε μάλιστα και στη σημασία των αναμνηστικών δόσεων.

Μέχρι τις 11 Απριλίου του 2022 χορηγήθηκαν συνολικά περισσότερες από 11 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19 παγκοσμίως και στόχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι να εμβολιαστεί το 70% του παγκοσμίου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022.

Αν και αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει τα οφέλη των εμβολίων σε ατομικό επίπεδο, ελάχιστες έρευνες έχουν ασχοληθεί με τα οφέλη σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης προέρχονται από το CDC των ΗΠΑ και θέλησαν να εξετάσουν αν η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ένα πληθυσμό μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θανάτων από την COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε δεδομένα για περισσότερα από 30 εκατομμύρια περιστατικά COVID-19 και περισσότερους από 400.000 θανάτους που συνδέθηκαν με τον ιό σε 2.558 επαρχίες των ΗΠΑ για το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

Οι επαρχίες αυτές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή το ποσοστό των ενηλίκων που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση των εμβολίων:

  • Πολύ χαμηλή (0-9%)
  • Χαμηλή (10-39%)
  • Μέτρια (40-69%)
  • Υψηλή (πάνω από 70%)

Μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως επηρέαζαν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης συνδέονται με σημαντική μείωση τόσο στο ποσοστό των θανάτων από COVID-19, όσο και στον αριθμό των περιστατικών.

Για παράδειγμα, στο πρώτο μισό του 2021, όταν κυριάρχησε το στέλεχος Άλφα του ιού, τα ποσοστά θανάτου ήταν μειωμένα κατά 60%, 75% και 81% στις επαρχίες με χαμηλή, μέτρια ή υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, αντίστοιχα, συγκριτικά με αυτά στις επαρχίες που είχαν πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αντίστοιχα, τα περιστατικά COVID-19 ήταν 57%, 70% και 80% μειωμένα στις επαρχίες με χαμηλή, μέτρια και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, αντίστοιχα.

Παρόμοια ήταν και η μείωση στο δεύτερο μισό του 2021, δηλαδή μία περίοδο όπου κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Δέλτα, αν και η μείωση στα περιστατικά του ιού ήταν μικρότερη σε σχέση με το Άλφα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, η μελέτη τους δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα εμβόλια και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, καθώς ήταν μία μελέτη παρατήρησης. Επιπλέον, ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ποιο ποσοστό του πληθυσμού τηρούσε τα μέτρα πρόληψης σε κάθε επαρχία, γεγονός που ενδεχομένως επηρέασε τα αποτελέσματα.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Cristopher Dye, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστήριξε ότι για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στην πρόληψη της COVID-19.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης καθιστούν σαφές ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές», καταλήγει στο άρθρο του.

Φωτογραφία: Kampus Production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα