COVID-19: Μπορεί να Προκαλέσει Υπογονιμότητα στους Άνδρες; Νέα Δεδομένα

Αρκετοί ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν χρόνια συμπτώματα, όπως θόλωση της σκέψης και καρδιακές διαταραχές. Ωστόσο, όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει και τη γονιμότητα, τουλάχιστον στους άνδρες.

Η πιο πρόσφατη από τις παραπάνω μελέτες δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Omega και εξέτασε τις πρωτεΐνες του σπέρματος από άνδρες με ιστορικό COVID-19. Όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς, ακόμα και οι ασθενείς που παρουσίασαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα είχαν διαταραχές στα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών που συνδέονται με την αναπαραγωγική λειτουργία του άνδρα.

Αν και ο ιός SARS-CoV-2 επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα, η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει και άλλους ιστούς. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, ενώ σωματίδια του ιού έχουν ανιχνευθεί και στα αναπαραγωγικά όργανα ανδρών που νόσησαν από τον ιό. Βασιζόμενοι στις παραπάνω παρατηρήσεις, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξετάσουν αν ο ιός μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα μακροπρόθεσμα. Προκειμένου να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα συνέκριναν τα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών στο σπέρμα ανδρών με ιστορικό COVID-19, με αντίστοιχα δείγματα που είχαν λάβει από άνδρες χωρίς ιστορικό της λοίμωξης.

Συνολικά εξετάστηκαν δείγματα σπέρματος από 10 υγιείς εθελοντές και 17 ασθενείς που είχαν νοσήσει στο παρελθόν από COVID-19 με ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Οι άνδρες είχαν ηλικία 20-45 ετών και κανένας από αυτούς δεν είχε ιστορικό υπογονιμότητας.

Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, οι άνδρες με ιστορικό COVID-19 είχαν σημαντικά μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ και η κινητικότητα των τελευταίων ήταν πολύ περιορισμένη σε σχέση με τα αντίστοιχα σπερματοζωάρια των ανδρών που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19.

Όταν οι επιστήμονες έκαναν περαιτέρω εξετάσεις με σκοπό να διαπιστώσουν τι συμβαίνει με τις πρωτεΐνες του σπέρματος παρατήρησαν ότι στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19, τα επίπεδα 27 πρωτεϊνών ήταν υψηλότερα, ενώ τα επίπεδα 21 πρωτεϊνών του σπέρματος ήταν χαμηλότερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αρκετές από τις παραπάνω πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

Ιδιαίτερα δύο από τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γονιμότητα, η σεμενογελίνη 1 και η προσαποσίνη είχαν περιορίσει τα επίπεδά τους κάτω από το 50% στους εθελοντές που νόσησαν από COVID-19.

Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι η λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα μακροπρόθεσμα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς. Η μελέτη τους προσφέρει σημαντικά δεδομένα για την παθοφυσιολογία του αναπαραγωγικού συστήματος στους άνδρες που αναρρώνουν από την COVID-19.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες εκτός από την ομάδα ελέγχου με εθελοντές χωρίς ιστορικό COVID-19, θα έχουν και μία δεύτερη ομάδα ελέγχου με ασθενείς που νόσησαν από γρίπη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι αρνητικές επιδράσεις της COVID-19 περιορίζονται μόνο σε αυτή τη λοίμωξη.

Φωτογραφία: MART PRODUCTION / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα