COVID-19: Μπορεί να Επηρεάσει τη Λειτουργία του Θυρεοειδούς Μακροπρόθεσμα;

Τελευταία, αρκετές μελέτες για την COVID-19 έχουν ασχοληθεί με τον κίνδυνο των ασθενών να παρουσιάσουν άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα η νόσος του Parkinson, η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης.

Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία διαπίστωσε ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι συγγραφείς της μελέτης, σχεδόν 1 χρόνο μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό, οι ασθενείς που παρουσίασαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19 είχαν ακόμα ενδείξεις βλαβών στο θυρεοειδή.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 24th European Congress of Endocrinology.

Πώς Χωρίζονται οι Διαταραχές του Θυρεοειδούς;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Παράγει συγκεκριμένες ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση αρκετών λειτουργιών του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός, η θερμοκρασία του σώματος, ο καρδιακός ρυθμός και η πέψη της τροφής.

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η παραγωγή ορμονών. Γενικά, οι παθήσεις του θυρεοειδούς χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

  • Υπερθυρεοειδισμός: Χαρακτηρίζεται από αύξηση της παραγωγής των ορμονών.
  • Υποθυρεοειδισμός: Χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής των ορμονών.
  • Θυρεοειδίτιδα: Περιγράφει τη φλεγμονή του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγή ορμονών.
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει και προκαλεί βλάβες στο θυρεοειδή, μειώνοντας έτσι την παραγωγή ορμονών.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται μέσω της φυσικής εξέτασης, των αιματολογικών εξετάσεων, αλλά και του υπερήχου. Η θεραπεία που θα χορηγηθεί στον ασθενή διαφέρει ανάλογα με τη νόσο από την οποία πάσχει και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή χειρουργική αντιμετώπιση.

COVID-19 και Θυρεοειδής

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, η έρευνά τους είχε ως στόχο να αποδείξει ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς μέσω της φλεγμονής, προκαλώντας θυρεοειδίτιδα.

Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς, η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς μέσω αρκετών μηχανισμός, όπως η καταιγίδα κυτταροκινών, οι διαταραχές στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-θυρεοειδούς, αλλά και η φλεγμονή απευθείας στο όργανο αυτό.

Ο δεύτερος στόχος της έρευνας ήταν να συνδέσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της COVID-19. «Τέλος, θέλαμε να παρακολουθήσουμε την πορεία του θυρεοειδούς αδένα στους ασθενείς με COVID-19 για διάστημα ενός έτους, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τον αδένα μακροπρόθεσμα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη μελέτη εξετάστηκαν συνολικά 100 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για σοβαρή COVID-19. Αναλύοντας τα επίπεδα της TSH, καθώς και άλλους δείκτες της λειτουργίας του θυρεοειδούς, οι επιστήμονες παρατήρησαν υψηλά ποσοστά θυρεοειδίτιδας σε αυτό τον πληθυσμό κατά τη νοσηλεία τους. Ωστόσο, λίγο μετά την ανάρρωσή τους από την COVID-19, η λειτουργία του θυρεοειδούς σε αυτούς τους ασθενείς επανήλθε.

Ακολούθως, οι επιστήμονες εξέτασαν ξανά τους ίδιους ασθενείς 12 μήνες αργότερα. Όπως διαπίστωσαν μέσω υπερήχων που έκαναν στους ασθενείς, υπήρχαν ακόμα διακριτές βλάβες στο θυρεοειδή και περιοχές θυρεοειδίτιδας.

Σε περαιτέρω εξετάσεις που έκαναν στους ασθενείς, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι περίπου 4 στους 6 είχαν χαρακτηριστικές βλάβες που παραπέμπουν σε θυρεοειδίτιδα.

Τι Σημαίνουν τα Αποτελέσματα της Μελέτης

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τακτικά τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών στους ασθενείς που νοσούν ή νόσησαν σοβαρά από COVID-19 στο παρελθόν. Γενικότερα, οι συγκεντρώσεις της TSH και της ελεύθερης Τ3 στο αίμα μάς δίνουν μία καλή εικόνα σχετικά με τις βλάβες του θυρεοειδούς.

Η επιστημονική ομάδα τόνισε, ωστόσο, ότι οι επιδράσεις της COVID-19 στο θυρεοειδή φαίνεται ότι είναι παροδικές και δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές θυρεοειδίτιδας, η λειτουργία του θυρεοειδούς συνολικά δεν έχει επηρεαστεί, ούτε παρατηρείται αύξηση της αυτοανοσίας. Κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στους ασθενείς», καταλήγει η μελέτη.

Οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα επιβεβαιώσουν τις παρατηρήσεις τους σε ένα μεγαλύτερο δείγμα εθελοντών.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα