COVID-19: Αυξημένο Κίνδυνο Βλαβών στην Τραχεία Διατρέχουν οι Διασωληνωμένοι Ασθενείς

Οι ασθενείς που διασωληνώνονται για COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επιπλοκές από την τραχεία συγκριτικά με ασθενείς στους οποίους γίνεται διασωλήνωση για άλλα αίτια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Συγκεκριμένα, το 50% περίπου των ασθενών με COVID-19 που εξέτασε η έρευνα παρουσίασαν τραχειακές βλάβες (FTTLs) ή τραχειοοισοφαγικά συρίγγια (TEFs), ενώ στην ομάδα των ασθενών που διασωληνώθηκαν για άλλα αίτια (ομάδα ελέγχου) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2.2%.

Η έρευνα προέρχεται από την Ιταλία και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης υποστήριξαν ότι η έρευνά τους προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους γιατρούς που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι ασθενείς εμφανίζουν πνευμοθώρακα ή άλλες επιπλοκές, γνωρίζουν πλέον ότι θα πρέπει να βάζουν πάντοτε τις τραχειακές βλάβες στη διαφορική διάγνωση και να εκτελούν διαγνωστική βρογχοσκόπηση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Fiacchini, υποστήριξε ότι η ομάδα του αποφάσισε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα όταν διαπίστωσε «σημαντική αύξηση» στα FTTL και TEF στους ασθενείς με COVID-19. Για την έρευνά τους, συνέκριναν την πορεία 30 ασθενών με COVID-19 οι οποίοι διασωληνώθηκαν για τουλάχιστον 14 ημέρες, με αυτή μίας ομάδας ελέγχου 45 ασθενών οι οποίοι διασωληνώθηκαν για άλλα αίτια.

Από το σύνολο των ασθενών με COVID-19, οι 10 παρουσίασαν FTTLs (33%) και οι 4 TEFs (13%), ενώ στην ομάδα ελέγχου μόλις 1 ασθενής εμφάνισε FTTL (2.2%), διαφορά η οποία ήταν προφανώς στατιστικά σημαντική.

Προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση τραχειακών επιπλοκών στους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19, οι συγγραφείς της έρευνας συνέστησαν τα παρακάτω:

  • Να γίνεται τακτική βρογχοσκόπηση προκειμένου οι βλάβες στην τραχεία να ανιχνεύονται εγκαίρως.
  • Να χορηγούνται υψηλές δόσεις στεροειδών (ενδοφλέβια μεθυλπρεδνιζόνη, 80mg) με προσοχή.
  • Να παρακολουθείται η αρτηριακή πίεση προκειμένου να προληφθεί η μειωμένη αιματική ροή και οι βλάβες από την πίεση στο τραχειακό βλεννογόνο.
  • Να γίνονται κλινικές και ακτινολογικές εξετάσεις για να εκτιμηθεί η κατάσταση της τραχείας σε ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι για μεγάλη διάρκεια.

«Η πανδημία της COVID-19 σήμερα αποτελεί πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας και τους γιατρούς οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία εντελώς νέα νόσο που μπορεί να επηρεάσει αρκετά οργανικά συστήματα. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες ειδικότητες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός και η σοβαρότητα των επιπλοκών», υποστήριξε ο Dr Fiacchini.

Στο νοσοκομείο που εργάζεται ο παραπάνω γιατρός, πλέον γίνεται τακτικά βρογχοσκόπηση στους διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ  παρακολουθείται συνεχώς και η αρτηριακή τους πίεση.

Στο 2ο κύμα της πανδημίας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται διαφέρουν πολύ σε σχέση με το 1ο, τόσο αναφορικά με τα φάρμακα όσο και με τις διασωληνώσεις. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται πλέον στα επείγοντα με COVID-19 έχουν πλέον ήδη λάβει θεραπείες από το σπίτι, επομένως η κατάστασή τους είναι καλύτερη συγκριτικά με αυτή των ασθενών στο 1ο κύμα. Κατά συνέπεια, και ο αριθμός των ασθενών που διασωληνώνονται έχει μειωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα