COVID-19: Ποιοι Παράγοντες Αυξάνουν τον Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης στους Νεαρούς Ενήλικες;

Αρκετοί άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι ο COVID-19 αποτελεί μία νόσο που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους, ωστόσο μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA δείχνει ότι και οι ενήλικες νεαρότερης ηλικίας διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον ιό.

1 στους 5 Νεαρούς Ενήλικες Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Όπως παρατήρησε η έρευνα, η οποία εξέτασε ενήλικες 18-34 ετών, οι ασθενείς αυτών των ηλικιών που νοσηλεύονται για COVID-19, παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση σε σχετικά υψηλά ποσοστά. Συγκεκριμένα:

  • Το 20% χρειάζεται νοσηλεία στη ΜΕΘ
  • Το 10% διασωληνώνεται
  • Το 3% καταλήγει

Η μέση ηλικία της ομάδας που εξετάστηκε από την έρευνα ήταν τα 28 και το 57% ήταν άνδρες.

Αν και οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η θνησιμότητα του COVID-19 ήταν χαμηλότερη στους νεαρούς ενήλικες συγκριτικά με τους ηλικιωμένους, η θνησιμότητα ήταν σχετικά υψηλή, καθώς ήταν σχεδόν διπλάσια από τη θνησιμότητα που παρατηρείται από το έμφραγμα του μυοκαρδίου στους νεαρούς ενήλικες.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν επίσης ότι οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Σύμφωνα με μία ανάλυση του CDC των ΗΠΑ, από το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών για τον ιό, το 20% είχε ηλικία 20-44 ετών.

Εξετάζοντας τους ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ, το 40% ήταν 45-64 ετών, ενώ το 12% ήταν ασθενείς ηλικίας 20-44 ετών.

Νεαροί Ενήλικες με Προϋπάρχουσες Παθήσεις

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η καρδιαγγειακή νόσος θεωρούνται ευπαθείς ομάδες και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι παραπάνω χρόνιες παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο και στους νεαρότερους ενήλικες.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσε η έρευνα, η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης συνδέθηκαν με χειρότερη πρόγνωση από COVID-19 σε ασθενείς νεαρής ηλικίας. Οι ασθενείς που είχαν περισσότερους του ενός παράγοντες κινδύνου από τους παραπάνω, μάλιστα, είχαν αντίστοιχο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με αυτόν που παρατηρείται στους ενήλικες μέσης ηλικίας που δεν έχουν τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Η έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υπέρταση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Παχυσαρκία Αποτελεί Μείζονα Παράγοντα Κινδύνου

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας στο Δυτικό Κόσμο, καθώς τα ποσοστά της ξεπερνούν το 40% σε ορισμένες χώρες. Γνωρίζουμε επίσης ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων, μία επιπλοκή που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από COVID-19. Η παχυσαρκία αυξάνει ακόμη τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης και διάχυτης ενδαγγειακής πήξης, μίας κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία.

Τέλος, η παχυσαρκία επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων καθώς εμποδίζει την κινητικότητα του διαφράγματος. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων και ARDS (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας).

Δεδομένα από προηγούμενες επιδημίες, όπως για παράδειγμα αυτή του Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων), έχουν δείξει επίσης ότι η παχυσαρκία συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι Νεαροί Ενήλικες Κινδυνεύουν Λιγότερο, Αλλά Δεν είναι Απρόσβλητοι από τον Ιό

Σύμφωνα με δεδομένα από τη Γαλλία, μία χώρα που χτυπήθηκε περισσότερο από τον COVID-19, ένας 25χρονος ενήλικας που νοσεί από τον ιό έχει 250 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να καταλήξει σε σχέση με έναν ηλικιωμένο άνω των 85.

Αναφορές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) υποστηρίζουν ότι η θνησιμότητα του COVID-19 είναι υψηλότερη από αυτή της γρίπης, ωστόσο ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς.

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι η θνησιμότητα είναι ανάμεσα σε 3% και 4%, ενώ για τη γρίπη το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 1%.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα