Convidecia: Ανακοινώθηκαν τα Δεδομένα για την Αποτελεσματικότητα του Κινεζικού Εμβολίου

Το μονοδοσικό εμβόλιο Ad5-nCoV (Convidecia) για την COVID-19 που αναπτύχθηκε στην Κίνα έχει 57.5% αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 και 91.7% αποτελεσματικότητα για τα σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 την 28η ημέρα μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3 που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Από τα ίδια αποτελέσματα προκύπτει ότι το εμβόλιο Ad5-nCoV είναι ασφαλές, καθώς σε όλη τη διάρκεια των παραπάνω κλινικών δοκιμών δεν καταγράφηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια στους εθελοντές, ενώ και η ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων που προκάλεσε ήταν αρκετά ισχυρή.

Το εμβόλιο αυτό αναπτύχθηκε από την εταιρία CanSino Biologics και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου. Το Ad5-nCoV έχει βασιστεί στην τεχνολογία του αδενοϊού φορέα και διατηρείται σε θερμοκρασίες 2-8 °C. Σήμερα έχει ήδη εγκριθεί και χορηγείται σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αργεντινή, το Μεξικό, το Πακιστάν και η Χιλή.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το μονοδοσικό εμβόλιο Ad5-nCoV έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19 και μπορεί να μειώσει τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία, περιορίζοντας έτσι την επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Επιπλέον, καθώς δεν χρειάζεται δεύτερη δόση, το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ευκολότερα σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες τυπικά δεν μπορούν να χορηγήσουν εξίσου εύκολα τα mRNA εμβόλια», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr Scott Halperin, από το Πανεπιστήμιο του Καναδά.

Οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες συνεχίζονται, ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020 και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 είχαν συγκεντρώσει συνολικά 36.727 ενήλικες οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε placebo σε 66 νοσοκομεία της Αργεντινής, του Μεξικού, του Πακιστάν, της Ρωσίας και της Χιλής.

Μόλις συμπληρώθηκαν 150 περιστατικά COVID-19 επιβεβαιωμένα με RT-PCR, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα πρώιμα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Από το σύνολο των 150 περιστατικών, τα 105 ήταν στην ομάδα του placebo, ενώ τα υπόλοιπα 45 στην ομάδα που είχε λάβει το εμβόλιο, γεγονός που δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του τελευταίου είναι 57.5%.

Η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσου ήταν 91.7% την 28η ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Κανένας ασθενής στην ομάδα που είχε λάβει το εμβόλιο δεν κατέληξε από τον ιό.

Όπως είχαν διαπιστώσει και οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές του εμβολίου (1 και 2), το τελευταίο έχει καλή ανοχή και προκαλεί παραγωγή επαρκών αντισωμάτων για την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν το άλγος στο σημείο της έγχυσης, η κεφαλαλγία και οι μυαλγίες. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίστηκαν εντός 7 ημερών από τη χορήγηση του εμβολίου. Κανένας εθελοντής δεν παρουσίασε θρόμβωση ή θρομβοκυτταροπενία.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ότι όλα τα δείγματα είχαν ληφθεί πριν τις 15 Ιανουαρίου του 2021, επομένως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στα νεότερα στελέχη της πανδημίας, όπως το Δέλτα και το Όμικρον είναι προς το παρόν άγνωστη.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται επίσης μία μελέτη η οποία έχει ως στόχο να εξετάσει την αποτελεσματικότητα ενός σχήματος δύο δόσεων από το παραπάνω εμβόλιο.

Ένας σημαντικός περιορισμός της έρευνας ήταν ότι, αν και διεξήχθη σε 5 χώρες, ο μεγαλύτερος αριθμός των εθελοντών ήταν από το Πακιστάν (16.950) και το Μεξικό (13.559), καθώς οι χώρες αυτές ξεκίνησαν νωρίτερα τη χορήγηση των εμβολίων. Στην έρευνα δεν συμμετείχαν εθελοντές με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έγκυες ή παιδιά. Το ποσοστό των ηλικιωμένων εθελοντών ήταν επίσης σχετικά χαμηλό. Επιπλέον, οι εθελοντές ανέφεραν τα συμπτώματά τους από το τηλέφωνο και δεν εξετάστηκαν στο σύνολό τους από γιατρό.

Οι επόμενες μελέτες θα εξετάσουν τη διάρκεια της ανοσίας από το συγκεκριμένο εμβόλιο καθώς και την αποτελεσματικότητά του ενάντια στα νεότερα στελέχη της πανδημίας.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα