Χρειαζόμαστε Νέα Εμβόλια Ειδικά για το Στέλεχος Όμικρον;

Μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο κυκλοφορίας τα εμβόλια της COVID-19 θα ενημερωθούν άμεσα με τα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το FDA των ΗΠΑ. Η αλλαγή αυτή γίνεται με σκοπό να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, οι οποίες φέρουν σημαντικές μεταλλάξεις.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, το FDA συνέστησε στις παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων να ενημερώσουν τα προϊόντα τους έτσι ώστε να δημιουργούν ανοσία και για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Οι δύο παραπάνω παραλλαγές ενοχοποιούνται σήμερα για περισσότερο από το 50% των νέων περιστατικών στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Βέβαια, αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν τα στελέχη αυτή θα κυκλοφορούν ακόμα όταν θα ετοιμαστούν οι νέες εκδόσεις των εμβολίων ή αν θα έχουν εμφανιστεί νέα στελέχη.

Το FDA Συστήνει ότι το Νέο Εμβόλιο θα Πρέπει να είναι Διδύναμο

Τα εμβόλια της COVID-19 που κυκλοφορούν σήμερα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο, ιδιαίτερα σε ασθενείς που έχουν κάνει και τις 3 δόσεις των εμβολίων.

Ωστόσο, οι νεότερες παραλλαγές της Όμικρον φαίνεται ότι αποφεύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα των εμβολίων ή της προηγούμενης λοίμωξης. Επιπλέον, καθώς η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού φθίνει σταδιακά, το φθινόπωρο η ανοσία αρκετών ατόμων θα έχει περιοριστεί σημαντικά καθώς θα έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία δόση που έκαναν.

Προφανώς, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να έχουν εμφανιστεί και νέα στελέχη, τα οποία θα φέρουν νέες μεταλλάξεις.

Κατά συνέπεια, η οδηγία αυτή τη στιγμή είναι να προστεθεί στα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα και ένα συστατικό του στελέχους Όμικρον, με αποτέλεσμα το εμβόλιο να γίνει διδύναμο. Οι νέες αναμνηστικές δόσεις που θα κατασκευαστούν με τον παραπάνω μηχανισμό αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.

Έχουν Εξεταστεί σε Κλινικές Δοκιμές τα Νέα Εμβόλια;

Είναι προφανές ότι οποιοδήποτε εμβόλιο κυκλοφορήσει τελικά το φθινόπωρο θα πρέπει να έχει εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να προκαλέσει ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση για τα νεότερα στελέχη της πανδημίας.

Η Pfizer και η Moderna έχουν ήδη ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές για τις αναμνηστικές δόσεις που αναπτύσσουν, ωστόσο τα εμβόλια αυτά στοχεύουν μία άλλη παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, συγκεκριμένα την ΒΑ.1. Η αποτελεσματικότητα των νέων αυτών αναμνηστικών δόσεων ήταν επαρκής στις παραπάνω μελέτες.

Αυτή τη στιγμή και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη την ανάπτυξη εμβολίων ειδικά για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, τα δεδομένα των οποίων θα υποβληθούν στο FDA το συντομότερο δυνατό.

Μετά την υποβολή των δεδομένων για τα εμβόλια αυτά θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σχετικά με τους πληθυσμούς στους οποίους θα πρέπει να χορηγηθούν. Αυτή τη στιγμή είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εμβόλια να χορηγηθούν μόνο σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και όχι σε όλους, ωστόσο αυτό θα το γνωρίζουμε με βεβαιότητα στο άμεσο μέλλον.

Προφανώς, η διαθεσιμότητα των δόσεων είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει αρκετά την παραπάνω απόφαση. Η Pfizer έχει δηλώσει ότι μπορεί να έχει διαθέσιμες δόσεις από το νέο εμβόλιο στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ η Moderna εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει την παρασκευή πρώτων δόσεων στα τέλη του ίδιου μήνα.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα