Χαμηλή Τεστοστερόνη: Ένας Νέος Παράγοντας Κινδύνου για την COVID-19

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων από την COVID-19 στους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης παρατήρησης. Εξετάζοντας 723 άνδρες εθελοντές που νόσησαν από COVID-19, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είχαν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, από τους άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης το 45% νοσηλεύτηκε για την COVID-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που είχαν φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα ήταν μόλις 12%, όπως αναφέρει η ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη στους άνδρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει διάφορες λοιμώξεις, όπως η COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, η θεραπείες υποκατάστασης τεστοστερόνης περιόριζαν τον παραπάνω κίνδυνο. Σύμφωνα με την ομάδα της μελέτης, οι άνδρες που έπαιρναν την παραπάνω θεραπεία είχαν παρόμοιο κίνδυνο με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα της ορμόνης.

«Σήμερα γνωρίζουμε πλέον ότι οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσηλευτούν για την COVID-19 σε σχέση με τις γυναίκες. Αρκετοί είχαν υποστηρίξει ότι η τεστοστερόνη μπορεί να είναι ένας παράγοντας που εξηγεί την παραπάνω διαφορά, ωστόσο η έρευνά μας διαπίστωσε αντίστροφη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της τεστοστερόνης και τον κίνδυνο νοσηλείας από COVID-19», τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Από την αρχή της πανδημίας παρατηρήσαμε ότι οι ηλικιωμένοι και οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία για την COVID-19. Σε αυτούς τους πληθυσμούς, τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στους υγιείς άνδρες νεαρής ηλικίας», πρόσθεσαν.

Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι η χαμηλή τεστοστερόνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την COVID-19, καθώς η χορήγηση τεστοστερόνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης πρακτικά επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις μίας προηγούμενης μελέτης που είχε διαπιστώσει ότι οι άνδρες που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19 έχουν συνήθως σημαντικά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε δύο μεγάλα νοσοκομεία του St. Louis των ΗΠΑ. Από τους 723 άνδρες που συμμετείχαν στην ανάλυση, οι 116 είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, οι 427 είχαν φυσιολογικά επίπεδα, ενώ 180 έπαιρναν θεραπεία υποκατάστασης. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα της τεστοστερόνης εξετάστηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η φυλή και η εθνικότητα, ο δείκτης μάζας σώματος, η ανοσοκαταστολή και οι συννοσηρότητες.

Συγκριτικά με τους άνδρες που είχαν φυσιολογική τεστοστερόνη, αυτοί που είχαν χαμηλά επίπεδα είχαν συνήθως μεγαλύτερη ηλικία (62 έναντι 53), υψηλότερο ΔΜΣ (35 έναντι 33), περισσότερες συννοσηρότητες (2 έναντι 0), ιστορικό διαβήτη (39% έναντι 21%) και ανοσοκαταστολή (16% έναντι 6%).

«Τα τελευταία 10 χρόνια διάφορες μελέτες είχαν δείξει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τη μεταβολική υγεία όσο και τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χορήγηση της ορμόνης, ωστόσο, αναιρεί τις παραπάνω βλάβες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Sharon Snider

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα