BA.2Α: Σοβαρότερα τα Συμπτώματα από την Παραλλαγή του Όμικρον Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Είναι γνωστό σήμερα ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 του στελέχους Όμικρον έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος ΒΑ.1 από το οποίο εξελίχθηκε. Ωστόσο, τελευταία δεδομένα από την Ιαπωνία δείχνουν ότι η νεότερη παραλλαγή προκαλεί και σοβαρότερα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, η οποία προς το παρόν έχει αναρτηθεί ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα bioRxiv, η παραλλαγή ΒΑ.2 αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία σε σχέση με το στέλεχος Όμικρον.

Η επιστημονική ομάδα μόλυνε ινδικά χοιρίδια στο εργαστήριο με τα στελέχη ΒΑ.1 και ΒΑ.2. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, τα πειραματόζωα που μολύνθηκαν με την παραλλαγή ΒΑ.2 παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα είχαν περισσότερες βλάβες στους πνεύμονες.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα σε σχέση με την ΒΑ.1», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Τόσο το στέλεχος ΒΑ.1 όσο και το ΒΑ.2 φαίνεται ότι μπορούν να αποφύγουν την εξουδετέρωση από τα αντισώματα των εμβολίων της COVID-19, τόνισαν, ωστόσο η αναμνηστική δόση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου κατά 74%.

Η ίδια επιστημονική ομάδα υποστήριξε επίσης ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγήθηκαν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της COVID-19 δεν μπορούν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή ΒΑ.2.

Η παραλλαγή ΒΑ.2 έχει σχεδόν «πλήρη ανθεκτικότητα» στην κασιριβιμάμπη και την ιμντεβιμάμπη, ενώ έχει 35 φορές αυξημένη ανθεκτικότητα στη σοτροβιμάμπη συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος Β.1.1 του SARS-CoV-2, αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

«Συνολικά, τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 είναι πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία σε σχέση με την ΒΑ.1. Σήμερα, όταν μιλάμε για στέλεχος Όμικρον αναφερόμαστε και στις δύο παραπάνω παραλλαγές. Με βάση τις παρατηρήσεις μας φαίνεται ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστό στέλεχος ανησυχίας και θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την εξέλιξή της», τόνισαν.

Αν τελικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίσει την παραλλαγή ΒΑ.2 ως ξεχωριστό στέλεχος ανησυχίας, τότε η τελευταία θα λάβει ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου.

Αρκετοί επιστήμονες που υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις μίας μελέτης στο εργαστήριο δεν επαληθεύονται πάντοτε στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι πράγματι η παραλλαγή ΒΑ.2 μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα συμπτώματα.

Σήμερα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι η παραλλαγή ΒΑ.2 έχει υψηλότερη μολυσματικότητα σε σχέση με αυτή προηγουμένων στελεχών της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή έχει ήδη εξαπλωθεί σε 74 χώρες παγκοσμίως, ενώ σε αρκετές από αυτές ευθύνεται ήδη για την πλειοψηφία των νέων περιστατικών του ιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ανακοινώσει ακόμα αν η παραλλαγή αυτή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Φωτογραφία: CDC / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα