Β.1.621: Τι Γνωρίζουμε για το Στέλεχος του SARS-CoV-2 που Προκάλεσε 7 Θανάτους σε Ηλικιωμένους στο Βέλγιο

Αν και ακόμα δεν έχει αντιστοιχηθεί σε κάποιο γράμμα του Ελληνικού αλφαβήτου, το στέλεχος B.1.621 του SARS-CoV-2 συγκεντρώνει προσφάτως όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Το στέλεχος αυτό, το οποίο θεωρείται ήδη στέλεχος αυξημένου ενδιαφέροντος από το European Centre for Disease Prevention and Control, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και ενοχοποιήθηκε προσφάτως για ένα κύμα κρουσμάτων COVID-19 σε ορισμένους οίκους ευγηρίας του Βελγίου.

Το στέλεχος Β.1.621 έχει εξαπλωθεί σήμερα σε αρκετές χώρες, ωστόσο ευθύνεται για λιγότερο από το 10% των συνολικών περιστατικών, σύμφωνα με δεδομένα μέχρι τον Ιούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι 7 ηλικιωμένοι στο Βέλγιο κατέληξαν μετά τη μόλυνσή τους με το παραπάνω στέλεχος, παρά το γεγονός ότι όλοι είχαν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου της COVID-19. Το ρεπορτάζ αυτό δεν ανέφερε, ωστόσο, ποιο εμβόλιο είχαν κάνει οι ηλικιωμένοι.

Όλοι οι ηλικιωμένοι ήταν άνω των 80 ετών και είχαν επιβαρυμένη υγεία, σύμφωνα με τους γιατρούς που εξέτασαν τους ασθενείς. Συνολικά 21 άτομα μολύνθηκαν με το στέλεχος αυτό στον οίκο ευγηρίας, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εργαζόμενοι. Οι τελευταίοι παρουσίασαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα από τον ιό.

Σύμφωνα με το Reuters, το στέλεχος Β.1.621 ευθύνεται σήμερα για λιγότερο από το 1% των περιστατικών της COVID-19 στο Βέλγιο.

Το Public Health England έχει κατατάξει αυτή τη στιγμή το Β.1.621 ως «στέλεχος υπό διερεύνηση», δηλαδή ένα στάδιο κάτω από το «στέλεχος αυξημένου ενδιαφέροντος». Όπως υποστήριξε ο οργανισμός, σήμερα έχουν καταγραφεί 3.854 περιστατικά του στελέχους στη βάση GISAID, εκ των οποίων τα 32 είναι στην Αγγλία.

Το στέλεχος Β.1.621 φέρει τις μεταλλάξεις Ε484Κ και Κ417Ν, οι οποίες εμφανίζονται και στο στέλεχος Βήτα (Β.1.351). Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχία καθώς δείχνει ότι το στέλεχος θα μπορεί πιθανώς να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια.

Σε μία συνάντηση που έκανε το Public Health England στις 6 Αυγούστου, οι επιστήμονες του οργανισμού υποστήριξαν ότι πράγματι η ικανότητα εξουδετέρωσης του στελέχους είναι περιορισμένη τόσο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί όσο και σε αυτούς που έχουν ιστορικό λοίμωξης με το στέλεχος Δέλτα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η εξάπλωση του στελέχους θα εξαρτηθεί τελικά από το μολυσματικότητά του, η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι μικρότερη συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση του στελέχους, επομένως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι θα συμβεί.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet Infectious Diseases, η οποία ανέλυσε εξετάσεις από νοσοκομεία με ασθενείς COVID-19, παρατήρησε 2 περιστατικά του στελέχους Β.1.621 σε μία περίοδο όπου το 99% των περιστατικών αποδίδεται στο στέλεχος Δέλτα. Και τα δύο αυτά περιστατικά ήταν σε ανεμβολίαστα άτομα.

Για την ώρα, η υψηλή μολυσματικότητα του στελέχους Δέλτα φαίνεται ότι έχει περιορίσει την κυκλοφορία όλων των υπολοίπων στελεχών του SARS-CoV-2. Τον περασμένο μήνα υπήρχαν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με το στέλεχος Λάμδα από το Περού, ωστόσο φαίνεται ότι τα περιστατικά του στελέχους αυτού παρουσιάζουν σταθερή μείωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα