Αυτοαντισώματα στους Ασθενείς με COVID-19: Νέα Δεδομένα

Η παραγωγή αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 αποτελεί το στόχο για τον τερματισμό της πανδημίας που μας έχει απασχολήσει τους τελευταίους 16 μήνες. Ωστόσο, ορισμένα παθολογικά αντισώματα έχουν ενοχοποιηθεί για τα συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς που νοσούν σοβαρά από COVID-19, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Τα αυτοαντισώματα αυτά στοχεύουν και αντιδρούν με υγιείς ιστούς και όργανα με αντίστοιχους μηχανισμούς με αυτούς που παρατηρούνται σε ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στους ασθενείς με COVID-19, τα παραπάνω αντισώματα στοχεύουν τα αιμοπετάλια ή υγιείς ιστούς του εγκέφαλου, των αγγείων, του ήπατος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των παραπάνω αντισωμάτων, τόσο σοβαρότερα είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, τα παραπάνω αυτοαντισώματα μπορεί να επηρεάσουν επίσης τη δράση αρκετών πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

«Αν και τα αντισώματα τυπικά αντιμετωπίζουν τους λοιμογόνους παράγοντες, σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζονται αντισώματα που στοχεύουν υγιείς ιστούς και κύτταρα του οργανισμού», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Aaron Ring από το Πανεπιστήμιο του Yale.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα παραπάνω επιβλαβή αντισώματα δημιουργήθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στη λοίμωξη με τον ιό. Ωστόσο, σε ορισμένους ασθενείς, τα αυτοαντισώματα προϋπήρχαν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19. Σε δοκιμές που έκαναν οι επιστήμονες με πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έφεραν τα παραπάνω αυτοαντισώματα είχαν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης και θανάτου από COVID-19.

Η παρουσία των παραπάνω αυτοαντισωμάτων μπορεί να εξηγήσει επίσης σε κάποιο βαθμό γιατί σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με COVID-19, κάποια συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν για μεγάλη διάρκεια (long COVID).

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο Akiko Iwasaki, καθηγητής Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Το γεγονός ότι παρατηρείται παραγωγή αυτοαντισωμάτων ακόμα και στις ήπιες λοιμώξεις, δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος long COVID και σε αυτούς τους ασθενείς».

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος από 194 ασθενείς που είναι μολυνθεί με τον ιό SARS-CoV-2 και παρουσίασαν λοίμωξη διαφορετικής βαρύτητας. Χρησιμοποιώντας την τεχνική REAP (Rapid Extracellular Antigen Profiling), εξέτασαν τόσο την παρουσία των παραπάνω αυτοαντισωμάτων, όσο και την αλληλεπίδρασή τους με σχεδόν 3.000 πρωτεΐνες του ανθρώπου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανοίγουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των παθολογικών επιδράσεων από τα αυτοαντισώματα στους ασθενείς με COVID-19. Επιπλέον, η τεχνολογία REAP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση της απόκρισης αντισωμάτων και σε άλλες νόσους εκτός της COVID-19. Η επιστημονική ομάδα της έρευνας χρησιμοποιεί πλέον την προσέγγιση αυτή σε ασθενείς με καρκίνο ή νευρολογικές παθήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα