Άσθμα: Αποτελεί Παράγοντα Κινδύνου για τη Σοβαρή Πνευμονία του COVID-19;

Οι ασθενείς με άσθμα δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής πνευμονίας από τον SARS-CoV-2. Αντίστοιχα, η σοβαρή πνευμονία που εμφανίζεται σε ορισμένους ασθενείς που νοσούν με τον ιό δεν προκαλεί επιδείνωση του άσθματος, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα από τη Γαλλία.

Το άσθμα είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από τον COVID-19, σύμφωνα με το CDC. Γνωρίζουμε επίσης ότι αρκετές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συνδέονται με σοβαρή επιδείνωση του άσθματος. Μία πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με άσθμα που νοσούν από COVID-19 παραμένουν διασωληνωμένοι για μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, τα πρώιμα δεδομένα δεν έχουν αναδείξει σύνδεση ανάμεσα στο άσθμα και τον COVID-19.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι ασθματικοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν διαφορές στην κλινική συμπτωματολογία ή στα βιολογικά και ραδιολογικά ευρήματα της πνευμονίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2», τόνισε ο Dr Frederic de Blay από το Strasbourg University Hospital, κατά τη δημοσίευση της έρευνας στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα από τη μονάδα ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί επίσης κέντρο αναφοράς για τους ασθενείς με άσθμα. Συνολικά νοσηλεύτηκαν εκεί 106 ασθενείς με πνευμονία από SARS-CoV-2, εκ των οποίων οι 23 είχαν άσθμα.

Η διάγνωση της πνευμονίας τέθηκε από τα κλινικά συμπτώματα, την ακτινογραφία θώρακος και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Το 52.2% των ασθενών με άσθμα ήταν Gina 1 και δεν έλαβαν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, ενώ το 39.1% ήταν Gina 4 και 5.

Σχεδόν το 20% των ασθενών εισήχθησαν στη ΜΕΘ και διασωληνώθηκαν, ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν διαφοροποιήθηκε ανάλογα με την παρουσία ή μη άσθματος. Οι ασθματικοί ασθενείς δεν είχαν μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας και κανένας από αυτούς δεν κατέληξε.

«Σίγουρα θα χρειαστούν μεγαλύτερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματά μας και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που εξηγούν τις παρατηρήσεις μας», τόνισαν οι ερευνητές.

Ο Dr Daniel Jackson, ειδικός ανοσολόγος, αλλεργιολόγος και γιατρός άσθματος από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin, τόνισε ότι έρευνες από την Κίνα και άλλες χώρες που εξέτασαν ασθενείς με άσθμα δεν διαπίστωσαν ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον COVID-19.

«Οι ασθματικοί ασθενείς διατρέχουν συνήθως αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού, στις οποίες περιλαμβάνεται τόσο η ιογενής όσο και η βακτηριακή πνευμονία», είπε. «Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τον SARS-CoV-2».

Ο Dr David Halpin, καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, είπε ότι σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα αν οι ασθενείς με άσθμα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

«Οι ασθενείς με άσθμα που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου», τόνισε.

Ο λόγος που τα περιστατικά των ασθματικών με COVID-19 είναι τόσο χαμηλά, όπως υποστήριξε, είναι πιθανώς η συμμόρφωσή τους με τα μέτρα πρόληψης, οι θετικές επιδράσεις της φαρμακευτικής τους αγωγής ή αλλαγές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα από το άσθμα.

«Το σημαντικότερο μήνυμα από τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα είναι ότι οι ασθματικοί ασθενείς πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και να συνεχίσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα