Άρθρο στο The Lancet: Επικίνδυνη η Ανοσία της Αγέλης ως Προσέγγιση για τον Περιορισμό της Πανδημίας του COVID-19

Μία ομάδα 80 επιστημόνων προειδοποιούν ότι η διαχείριση του COVID-19 επιτρέποντας στον ιό να κυκλοφορήσει σε υγιή άτομα προστατεύοντας παράλληλα τις ευπαθείς ομάδες με σκοπό να αναπτυχθεί ανοσία της αγέλης, «είναι μία επικίνδυνη προσέγγιση που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα».

Καθώς αυτή τη στιγμή το 2ο κύμα κρουσμάτων του COVID-19 έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες, οι συγγραφείς του παραπάνω άρθρου παρουσιάζουν τα διαθέσιμα δεδομένα αυτά τη στιγμή για τον COVID-19, καθώς και τις στρατηγικές που πρέπει κατά την άποψή τους να εφαρμοστούν προκειμένου να προστατεύσουμε τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία.

Η ανοικτή επιστολή είχε τίτλο “The John Snow Memorandum” και δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Την επιστολή αυτή υπογράφουν 80 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο. Η επιστολή θα παρουσιαστεί επίσης στο 16th World Congress on Public Health programme 2020.

«Είναι σημαντικό να δράσουμε αποφασιστικά και άμεσα. Πρέπει να εφαρμοστούν παγκοσμίως μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, τα οποία θα υποστηριχθούν από οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Πιθανώς θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να προετοιμαστούν τα συστήματα υγείας, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά lockdown. Ο στόχος των παραπάνω μέτρων είναι να περιοριστούν οι λοιμώξεις από SARS-CoV-2 σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η ινχηλάτηση νέων κρουσμάτων. Αυτό θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να χρειαστούν νέα γενικευμένα lockdown.  Η προστασία της οικονομίας είναι αλληλένδετη με τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19».

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι τα αυστηρά μέτρα έχουν προκαλέσει ανησυχία, κλονίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του κοινού. Ως αποτέλεσμα, αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν την ανοσία της αγέλης ως προσέγγιση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ουσιαστικά σκέφτονται αν θα πρέπει να αφήσουν τον ιό να κυκλοφορήσει σε υγιή άτομα, προστατεύοντας παράλληλα τις ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό που έχει ανοσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιστολής, τα σχέδια που βασίζονται στην ανοσία της αγέλης από φυσική λοίμωξη του πληθυσμού, δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα.

Όπως εξήγησαν, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι αρκετά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε αρκετούς θανάτους. Επιπλέον, σύμφωνα με δεδομένα από χώρες που επιχείρησαν την παραπάνω προσέγγιση, είναι αδύνατο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από στρατηγικές πρόληψης σε πληθυσμιακό επίπεδο.

Ένα άλλο θέμα που θίγεται στην επιστολή είναι η απουσία δεδομένων σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας στον SARS-CoV-2 μετά από μία φυσική λοίμωξη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η προσέγγιση ανοσίας της αγέλης θα οδηγήσει σε συνεχόμενα κύματα κρουσμάτων για ένα διάστημα αρκετών ετών, εφόσον αποδειχθεί ότι η ανοσία στον ιό έχει μικρή διάρκεια. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αρκετούς θανάτους σε ευπαθείς ομάδες, καθώς θα παρουσιάζονται συνεχώς νέες ανεξέλεγκτες επιδημίες του ιού, όπως έχει συμβεί άλλωστε με αρκετά λοιμώδη νοσήματα πριν αναπτυχθεί εμβόλιο γι’ αυτά. Για το λόγο αυτό, οι συγγραφείς ζητούν την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό του ιού σε πληθυσμιακό επίπεδο μέχρι να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν επίσης ότι η επίτευξη ανοσίας της αγέλης μέσω φυσικών λοιμώξεων θα επηρεάσει σημαντικά τους εργαζομένους ως σύνολο και θα δοκιμάσει την ικανότητα των συστημάτων υγείας να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες. Αναφέρονται ακόμη στον κίνδυνο του «χρόνιου COVID», μίας επιπλοκής που έχει αναδειχθεί από αρκετές έρευνες. Τέλος, η προσέγγιση αυτή θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη καταλήξει ή υποστεί τραύματα ως αποτέλεσμα της έκθεσης στον ιό ή της υπερκόπωσης.

«Τα δεδομένα είναι σαφή: ο περιορισμός της εξάπλωσης του COVID-19 αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προστατεύσουμε την κοινωνία και την οικονομία τους επόμενους μήνες, μέχρι να αναπτυχθεί και να κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα βασιζόμενοι στα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και να αποφύγουμε επικίνδυνες προσεγγίσεις», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα