Αντισώματα των Εμβολίων της COVID-19: Πόσο Γρήγορα Μειώνονται Ανάλογα με την Ηλικία και το Φύλο;

Τα επίπεδα των αντισωμάτων μετά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, ωστόσο σε όλους τους ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική μείωση μετά από ένα διάστημα 6 μηνών, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Texas Biomed και το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν διαφορετικά για τους άνδρες και τις γυναίκες, αλλά και για τις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Ειδικότερα, στα άτομα κάτω των 65 ετών, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με αυτά στα άτομα άνω των 65, στους 6 μήνες μετά τη χορήγηση των 2 δόσεων. Οι γυναίκες είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους άνδρες, ιδιαίτερα στις ηλικίες κάτω των 65. Σημαντικότερα, στους 6 μήνες, τα επίπεδα των αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 50% στο σύνολο των εθελοντών που εξέτασε η μελέτη.

«Αν και αυτή τη στιγμή έχουμε επιβεβαιώσει πλέον ότι τα εμβόλια μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα ποσοστά σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, τα επίπεδα των αντισωμάτων μειώνονται ταχέως σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου», αναφέρει ο Brandon Michael Henry, MD, εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Η έρευνά μας προσφέρει επιπλέον δεδομένα που δείχνουν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα».

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 787 επαγγελματίες υγείας ηλικίας 21-75 ετών από τη Βερόνα, οι οποίοι είχαν κάνει 2 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Τα επίπεδα των αντισωμάτων μετρήθηκαν πριν τον εμβολιασμό, μετά τη δεύτερη δόση και 3, 6 και 9 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 9ο ετήσιο συνέδριο του Vaccine Development Center of San Antonio και έχει αναρτηθεί προς το παρόν ως προδημοσίευση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, οι σημαντικές διαφορές που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα συνδέονται πιθανώς με τις ορμόνες. Η τεστοστερόνη, τα επίπεδα της οποίας είναι υψηλότερα στους άνδρες, μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ τα οιστρογόνα ενισχύουν την ανοσιακή απόκριση. Ορισμένα γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ. Καθώς οι γυναίκες έχουν 2 χρωμοσώματα Χ, το γεγονός αυτό επηρεάζει θετικά τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Φυσιολογικά, το ένα από τα δύο Χ χρωμοσώματα είναι ενεργό, ενώ το δεύτερο δεν εκφράζεται. Ωστόσο, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένουν ενεργά στο δεύτερο χρωμόσωμα, ενισχύοντας έτσι την ανοσιακή απόκριση στις γυναίκες», αναφέρει η μελέτη.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη παρατήρησε και στις γυναίκες μείωση των αντισωμάτων κατά 50% στους 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει κάνει στο παρελθόν και ορισμένες συστηματικές μελέτες οι οποίες είχαν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα. Σε μία από αυτές εξέτασαν την ποσοστιαία μεταβολή στα επίπεδα των αντισωμάτων, αναλύοντας τα δεδομένα 32 ερευνών με περισσότερα από 5.000 άτομα.

«Παρατηρήσαμε ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα από την COVID-19. Οι μελέτες μας έχουν δείξει το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στην ασθενέστερη ανοσιακή απόκριση που παρατηρείται στους παραπάνω πληθυσμούς», αναφέρει ο Henry.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια οδηγούν σε παραγωγή αρκετών διαφορετικών αντισωμάτων και καθένα από αυτά έχει διαφορετικό ρόλο στην πρόληψη των λοιμώξεων. Τα αντισώματα που προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση παραμένουν αποτελεσματικά στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα κι αν τα επίπεδά τους είναι χαμηλά. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε. Η τρίτη δόση των εμβολίων θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τα επίπεδα των παραπάνω αντισωμάτων, όταν αυτά μειωθούν αρκετά.

Φωτογραφία: FRANK MERIÑO / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα