Αντισώματα Εποχικών Κορονοϊών: Δεν Προστατεύουν από την COVID-19

Αν και ο SARS-CoV-2 κατάφερε να εξαπλωθεί παγκοσμίως μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, δεν αποτελεί το μοναδικό κορονοϊό που μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο. Εδώ και αρκετά χρόνια, διάφοροι κορονοϊοί κυκλοφορούν στην κοινότητα προκαλώντας ήπια συμπτώματα κρυολογήματος.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό ACS Infectious Diseases επικεντρώθηκε περισσότερο σε δύο από τους παραπάνω κορονοϊούς και έδειξε ότι τα αντισώματα για αυτούς δεν μπορούν να εξουδετερώσουν επαρκώς και τον SARS-CoV-2. Ως αποτέλεσμα, η λοίμωξη με τους παραπάνω ιούς δεν μπορεί να προστατεύσει από την COVID-19, αλλά ούτε και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου λόγω του φαινομένου της ADE (antibody-dependent enhancement).

Από την αρχή της πανδημίας, οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι ο SARS-CoV-2 έχει αρκετές κοινές αλληλουχίες στο γονιδίωμά του με τους κορονοϊούς του κοινού κρυολογήματος. Επομένως, θέλησαν να εξετάσουν αν η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να ενεργοποιήσει τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης που δημιουργήθηκαν μετά από μία προηγούμενη λοίμωξη με κορονοϊούς και αν το φαινόμενο αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στην αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, αν τα αντισώματα για τους προηγούμενους κορονοϊούς μπορούν να αναγνωρίσουν μερικώς τον SARS-CoV-2, υπήρχε πιθανότητα να εμφανιστεί ADE. Στην ADE, ατελή αντισώματα προσδένονται στους ιούς και διευκολύνουν την είσοδο των τελευταίων στα κύτταρα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει σοβαρότερα συμπτώματα. Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης συνέκρινε την ισχύ και τη συγκέντρωση των αντισωμάτων για τους εποχικούς κορονοϊούς και τον SARS-CoV-2 σε δείγματα αίματος από 9 ασθενείς που ανάρρωσαν από COVID-19 καθώς και 3 δείγματα που είχαν ληφθεί πριν την πανδημία.

Για τη μελέτη τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία προσέγγιση που λέγεται microfluid antibody-affinity profiling η οποία, αντίθετα με την ELISA, μπορεί να εκτιμήσει ανεξάρτητα τόσο την συγγένεια των αντισωμάτων όσο και τη συγκέντρωσή τους. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, και οι 9 ασθενείς που είχαν αναρρώσει από COVID-19 είχαν μέτρια επίπεδα αντισωμάτων με υψηλή συγγένεια για την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. Αντιθέτως, κανένα από τα δείγματα από την περίοδο πριν την πανδημία δεν είχε αντισώματα που αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2.

Μία άλλη παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι όλα τα δείγματα είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων που αναγνώριζαν δύο εποχικούς κορονοϊούς, γεγονός που δείχνει ότι οι ασθενείς είχαν ιστορικό λοίμωξης με αυτούς. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι τα παραπάνω αντισώματα δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντιδραστικότητα στα αντισώματα των εποχικών κορονοϊών με τον SARS-CoV-2. Κατά συνέπεια, το ιστορικό λοίμωξης από τους παραπάνω ιούς δεν μας προστατεύει από την COVID-19, αλλά ούτε μπορεί να προκαλέσει ADE.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα