Αντιιικά Φάρμακα για την COVID-19: Αποτελεσματικά και σε Ασθενείς με Ήπια Συμπτώματα

Τα αντιιικά φάρμακα molnupiravir και nirmaterelvir-ritonavir (Paxlovid) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου όταν χορηγούνται σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal.

Οι περισσότερες έρευνες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω φαρμάκων είχαν ασχοληθεί κυρίως με ασθενείς που είχαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα COVID-19. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης θέλησε να εξερευνήσει πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα αυτά σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

«Τα δεδομένα για τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με ήπια COVID-19 είναι πολύ περιορισμένα. Η έρευνά μας είχε ως στόχο να καλύψει το παραπάνω κενό της βιβλιογραφίας», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της ανάλυσής τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 41 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 18.568 ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19. Οι ηλικίες των παραπάνω εθελοντών ήταν από 36.5 έως 65.5 ετών. Συγκριτικά με τους ασθενείς που έλαβαν τις τυπικές θεραπείες ή placebo, οι ασθενείς που πήραν nirmatrelvir-ritonavir (Paxlovid) είχαν 46.2 λιγότερες νοσηλείες ανά 1000 άτομα, ενώ αυτοί που πήραν molnupiravir είχαν 16.3 λιγότερες νοσηλείες ανά 1000 άτομα.

Η παραπάνω παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς δείχνει ότι οι ασθενείς που πήραν αντιιικά φάρμακα είχαν καλύτερη πρόγνωση ακόμα και αν είχαν ήπια συμπτώματα από την COVID-19 όταν έλαβαν το φάρμακο.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας δείχνουν ότι ο συνδυασμός nirmatrelvir-ritonavir είναι πιο αποτελεσματικός από το molnupiravir, πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που θα εκδώσει σύντομα οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της μελέτης οι συγγραφείς αναφέρθηκαν στις προκλήσεις για την εφαρμογή των παραπάνω δεδομένων στην κλινική πράξη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αρκετές από τις κλινικές μελέτες που εξετάστηκαν στην ανάλυση είχαν εξετάσει ως δείγμα ανεμβολίαστους εθελοντές με ιστορικό λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα. Καθώς σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει μολυνθεί με το στέλεχος Όμικρον, αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων θα είναι χαμηλότερη στον πραγματικό κόσμο.

«Καθώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν αν τα φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και στις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον. Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, καθώς σε κάθε χώρα τα στελέχη που κυκλοφορούν μπορεί να διαφοροποιούνται σε σχέση με άλλες χώρες», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: SHVETS Production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα