Αγευσία και COVID-19: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα

Περίπου 4 στους 10 ασθενείς με COVID-19 θα παρουσιάσουν κάποιου βαθμού αγευσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Αρκετοί ασθενείς με COVID-19 αναφέρουν τόσο ανοσμία όσο και αγευσία. Οι δύο αυτές αισθήσεις συνδέονται μεταξύ τους σε κάποιο βαθμό, ενώ η αγευσία ως σύμπτωμα ήταν γενικά εξαιρετικά σπάνια πριν την πανδημία της COVID-19, γεγονός που δημιούργησε αρκετά ερωτήματα σχετικά με την παρουσία και των δύο συμπτωμάτων σε έναν ασθενή.

Στα ερωτήματα αυτά προσπάθησε να απαντήσει μία νέα έρευνα από το Monell Center της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα της παραπάνω μελέτης, περίπου το 37% των ασθενών που νοσούν από COVID-19 πράγματι παρουσιάζουν διαταραχές της γεύσης. Επιπλέον, σε αυτούς τους ασθενείς, η αγευσία δεν συνδέεται με την ανοσμία και το κάθε σύμπτωμα προκαλείται από διαφορετικό μηχανισμό.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη αγευσία, μερική αγευσία ή διαταραχή της γεύσης με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται διαφορετικά συγκεκριμένες γεύσεις. Το σύμπτωμα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την COVID-19 στους ασθενείς αυτούς, όπως υποστηρίζει η ομάδα.

«Τώρα θα πρέπει να εξετάσουμε τις επιδράσεις του SARS-CoV-2 στη γλώσσα και να εξερευνήσουμε γιατί επηρεάζεται η γεύση», αναφέρει η Mackenzie Hannum, εκ των συγγραφέων της ανάλυσης.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε δεδομένα για περίπου 138.785 ασθενείς με COVID-19 από 241 μελέτες οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την αγευσία και δημοσιεύτηκαν από τις 15 Μαΐου του 2020 έως την 1η Ιουνίου του 2021. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 32.918 παρουσίασαν κάποιας μορφής αγευσία. Όπως διαπίστωσαν οι συγγραφείς, η αγευσία ήταν συχνότερη στις γυναίκες και στις ηλικίες 36-50 ετών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα δεδομένα που εξετάστηκαν στην ανάλυση προέρχονται από αναφορές ασθενών ή ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ερωτηματολόγια, οι συνεντεύξεις και οι φάκελοι ασθενών περιλαμβάνουν έναν υποκειμενικό παράγοντα, επομένως σίγουρα δεν είναι ιδανικά για μελέτες αυτού του είδους. Προκειμένου να εκτιμηθεί με ακρίβεια η αίσθηση της γεύσης υπάρχουν ειδικές εξετάσεις οι οποίες ωστόσο δεν είναι εύκολο να γίνουν σε μεγάλη κλίμακα.

Παρά την υποκειμενική φύση των δεδομένων που χρησιμοποίησε η παρούσα μελέτη, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματά της είναι αρκετά κατατοπιστικά.

«Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η αγευσία αποτελεί ξεχωριστό σύμπτωμα της COVID-19 που δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ανοσμία», καταλήγει η μελέτη.

 Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα