Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας στους Ασθενείς που Νοσηλεύτηκαν με Πνευμονία από COVID-19

Μία νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Missouri στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία από COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα είδη πνευμονίας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μία μεγάλη βάση δεδομένων με δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για το διάστημα μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021. Από την παραπάνω βάση απομονώθηκαν οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με συμπτώματα πνευμονίας για τουλάχιστον 24 ώρες.

Από ένα σύνολο 10.403 ασθενών με πνευμονία από COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι 312 ασθενείς (3%) διαγνώστηκαν με άνοια μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό, ενώ από ίδιο αριθμό ασθενών που είχαν νοσηλευτεί με πνευμονία από άλλα αίτια, οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με άνοια ήταν 263 (2.5%).

«Ο κίνδυνος νέας διάγνωσης άνοιας ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με πνευμονία από COVID-19, ιδιαίτερα αν ήταν άνω των 70 ετών. Η άνοια στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 λοίμωξης συνδέεται συνήθως με έκπτωση της μνήμης, μείωση της ικανότητας να επιτελούν καθημερινές λειτουργίες και περιορισμό των αναστολών. Η ομιλία και η αντίληψη του χώρου και του χρόνο δεν επηρεάζονται», αναφέρουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Ο μέσος χρόνος από τη διάγνωση της COVID-19 και την εμφάνιση άνοιας ήταν 182 ημέρες, όπως διαπίστωσε η μελέτη. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το διάστημα αυτό είναι σχετικά μικρό, επομένως αν θέλουμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα σχετικά με τους μηχανισμούς που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση άνοιας, τότε πιθανώς θα πρέπει να εξετάσουμε ένα μεγαλύτερο διάστημα. Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να εξερευνήσουν επίσης ποιες διαφορές έχει η COVID-19 σε σχέση με άλλες λοιμώξεις και αν αυτές μπορεί να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο που παρατήρησε η παρούσα μελέτη.

«Από τις παρατηρήσεις μας είναι σαφές ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών. Αν διαπιστωθεί έστω και ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, θα πρέπει να γίνεται περαιτέρω εκτίμηση του ασθενούς από νευρολόγο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει την παραπάνω σύνδεση καθώς αποτελεί έρευνα παρατήρησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Open Forum Infectious Diseases.

Φωτογραφία: RODNAE Productions / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα