6 Συμβουλές για να Βελτιώσετε τον Ύπνο σας και να Περιορίσετε το Άγχος για τον COVID-19

Τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει ο ύπνος στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι γνωστά σε όλους μας. Ωστόσο, καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να διευρύνεται, το άγχος και η ανησυχία που εξαπλώνονται μαζί με τον ιό, έχουν επηρεάσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ο ύπνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά συνέπεια, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη ανοσιακή απόκριση και αυξάνει τη φλεγμονή, γεγονός που μας καθιστά πιο ευπαθείς σε ιούς ή άλλα μικρόβια, μεταξύ των οποίων και ο SARS-CoV-2.

Με άλλα λόγια, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει το νέο κορονοϊό.

Καταλαβαίνουμε επομένως πόσο σημαντικό είναι να εντάξουμε τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ύπνου στα υπόλοιπα μέτρα που παίρνουμε για να προστατευτούμε από τον  ιό, όπως το πλύσιμο των χεριών και η παραμονή στο σπίτι.

Διατηρήστε ένα Σταθερό Πρόγραμμα Ύπνου

Η πανδημία έχει διαταράξει το καθημερινό πρόγραμμα των περισσοτέρων από εμάς. Αρκετοί απολύθηκαν από τη δουλειά τους, άλλοι εργάζονται από το σπίτι, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που παραμένουν στο σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Ανεξαρτήτως του τρόπου που επηρεάστηκε η καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερό το πρόγραμμα του ύπνου μας.

Σε περίπτωση που εργαζόμαστε στο σπίτι, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξυπνάμε την ίδια ώρα και να ντυνόμαστε, γεγονός που θα βοηθήσει τον οργανισμό να μην επηρεαστεί πολύ από την αλλαγή του προγράμματός μας.

Περιορίστε τον Ύπνο κατά τη Διάρκεια της Ημέρας

Καθώς βρισκόμαστε πλέον περισσότερο στο σπίτι εξ’αιτίας της πανδημίας, μπορεί να κοιμηθούμε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ένα όσο το δυνατόν σταθερό πρόγραμμα ύπνου, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτό μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την έλευση του ύπνου κατά τη νύχτα.

Χρησιμοποιήστε παραγωγικά το χρόνο που βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε τον υπερβολικό ύπνο.

Ασκηθείτε (Όχι όμως πριν Κοιμηθείτε)

Παρά το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι πλέον κλειστά, δεν πρέπει να αμελούμε τη φυσική μας άσκηση. Η τελευταία είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα για τον ύπνο.

Η κοινωνική απομόνωση και η παραμονή στο σπίτι σίγουρα έχει περιορίσει τις επιλογές μας αναφορικά με την άσκηση, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε να ασκηθούμε χωρίς να φύγουμε από το σπίτι.

Αν υπάρχει επιλογή, προσπαθήστε να αποφύγετε την άσκηση πριν τον ύπνο, καθώς η διέγερση από τη φυσική εξάντληση μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την έλευση του ύπνου.

Προγραμματίστε την Ενημέρωσή σας

Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγουμε από τον κατακλυσμό πληροφοριών για τον COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Προφανώς, η ενημέρωση για το νέο κοροναϊό σε 24ωρη βάση μπορεί να μας προκαλέσει άγχος με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και ο ύπνος μας.

Επιπλέον, καθώς τα περισσότερα νέα σχετικά με τον COVID-19 στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι αρνητικά, καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη συνεχή ενημέρωση και να περιορίσουμε το χρόνο που παρακολουθούμε ειδήσεις σε λίγες ώρες κάθε ημέρα.

Αρκετοί ειδικοί συνιστούν επίσης ότι η ενημέρωση για τον κορονοϊό δεν πρέπει ποτέ να γίνεται τις ώρες πριν κοιμηθούμε.

Περιορίστε την Έκθεση στο Φως των Ηλεκτρονικών Συσκευών πριν τον Ύπνο

Το διαδίκτυο είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο που διευκολύνει την επικοινωνία και τη διασκέδαση σε μία περίοδο που αναγκαζόμαστε να παραμείνουμε για αρκετές ώρες στο σπίτι.

Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας.

Περίπου 1 ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να κλείνουμε τον υπολογιστή και το τηλέφωνο και να αποφεύγουμε γενικά όλα τα ερεθίσματα που μπορεί να μας προκαλέσουν ανησυχία.

Ιδανικά, διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε μουσική πριν κοιμηθείτε.

Αποφύγετε το Αλκοόλ

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να τους προσφέρει προσωρινή χαλάρωση και να τους βοηθήσει να κοιμηθούν. Ωστόσο, το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και περιορίζει τις αναζωογονητικές ιδιότητες του τελευταίου. Όταν ξυπνάμε το πρωί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, δεν νιώθουμε το ίδιο ξεκούραστοι.

Το αλκοόλ δεν αποτελεί επίσης μία υγιεινή επιλογή για την αντιμετώπιση του άγχους. Ο συνδυασμός αλκοόλ και ανεπαρκούς ύπνου μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα