5 Απλοί Τρόποι για να Εκτιμήσετε τον Κίνδυνο Μόλυνσης με COVID-19 σε ένα Δημόσιο Χώρο

Το γυμναστήριο, το σούπερ μάρκετ, το γραφείο του γιατρού, το βενζινάδικο, το σχολείο, καθώς και πολλοί άλλοι δημόσιοι χώροι που επισκεπτόμαστε τακτικά, μπορεί να έχουν ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να διατρέχουμε κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2. Πώς μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε αν ένας χώρος είναι επικίνδυνος; Οι παρακάτω 5 απλοί παράγοντες κινδύνου μάς βοηθούν να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα.

1. Περιορισμένος Εξαερισμός

Όταν οι ασθενείς με COVID-19 ομιλούν, βήχουν ή φτερνίζονται, απελευθερώνουν σωματίδια του ιού στον αέρα. Τα σωματίδια αυτά περιέχονται σε δομές διαφορετικού μεγέθους. Τα σταγονίδια, τα οποία έχουν συνήθως το μεγαλύτερο μέγεθος, πέφτουν στο έδαφος σχετικά γρήγορα σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον ασθενή που τα απελευθερώνει. Ωστόσο, μικροσκοπικά αερολύματα τα επίσης απελευθερώνει ένας ασθενής, μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερη διάρκεια, συχνά ακόμα και για ώρες. Οποιοσδήποτε εισπνεύσει τα αερολύματα αυτά μπορεί να μολυνθεί με τον ιό.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 με αερολύματα αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές μολύνσεων, ιδιαίτερα σε χώρους με περιορισμένο εξαερισμό και χωρίς ανοιχτά παράθυρα.

Επομένως, αν επισκέπτεστε έναν εσωτερικό χώρο, όπως για παράδειγμα ένα γυμναστήριο ή ένα κατάστημα, εξετάζετε πάντα τον εξαερισμό. Αν τα παράθυρα είναι κλειστά και ο αέρας είναι επιβαρυμένος, τότε ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι υψηλότερος.

Στους εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος μόλυνσης με COVID-19 είναι γενικά χαμηλότερος, καθώς τα ρεύματα του αέρα παρασέρνουν μακριά και διαλύουν τα αερολύματα του ιού.

2. Συνωστισμός

Τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους (όπως ένα πάρκο ή το πεζοδρόμιο) μπορεί να έρθετε σε επαφή με άλλα άτομα. Αν και στους εξωτερικούς χώρους γενικά ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλότερος, όσο περισσότερα είναι τα άτομα που βρίσκονται κοντά σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με ασθενείς καθώς και τα σωματίδια που απελευθερώνουν οι τελευταίοι.

Κατά συνέπεια, προσπαθήστε να αποφύγετε τους συνωστισμούς. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό, προσπαθήστε να διατηρήσετε την απόσταση των 2 μέτρων.

3. Περιορισμένη Χρήση Μάσκας

Οι μάσκες, όπως έχει πλέον αποδειχθεί, περιορίζουν τόσο τα σωματίδια του ιού που απελευθερώνει ένας ασθενής, όσο και την εισπνοή των σωματιδίων αυτών από ένα υγιές άτομο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά πλέον τη χρήση μάσκας με 3 στιβάδες πολυπροπυλενίου. Αν προσεγγίσετε κάποιο χώρο και παρατηρήσετε ότι τα άτομα που βρίσκονται μέσα δεν φορούν μάσκα, μην μπείτε στο κτίριο.

Προφανώς η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη όταν δεν ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα, ωστόσο πρέπει πάντα να έχετε μία μάσκα μαζί σας την οποία θα φοράτε αν συναντήσετε άλλους ανθρώπους.

4. Διάρκεια Παραμονής

Ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο που παραμένετε σε κάποιο χώρο. Τελευταία δεδομένα από τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν κατά την επαφή με ασθενείς σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για διάρκεια άνω των 15 λεπτών.

Προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης ελαχιστοποιήστε τον χρόνο που παραμένετε στο εσωτερικό διαφόρων κτιρίων και βεβαιωθείτε πάντοτε ότι εφαρμόζετε τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, όπως η διατήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας.

Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να επισκεφθείτε το σούπερ μάρκετ, φτιάξτε μία λίστα με τα ψώνια έτσι ώστε να αγοράσετε άμεσα αυτά που χρειάζεστε, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο το χρόνο που θα παραμείνετε στο κατάστημα.

5. Μολυσμένες Επιφάνειες

Αν και η μετάδοση με αυτό το μηχανισμό δεν είναι πολύ συχνή, είναι δυνατό να μολυνθείτε με τον ιό αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα το πόμολο μίας πόρτας.

Ωστόσο, η ποσότητα του ιού στην επιφάνεια θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή κάποιος θα πρέπει να έχει βήξει, για παράδειγμα, πάνω στο πόμολο. Ακόμα κι αν έρθετε σε επαφή με μία μολυσμένη επιφάνεια, προκειμένου να μολυνθείτε θα πρέπει μετά να αγγίξετε τη μύτη ή το στόμα σας χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας ή να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό.

Συμπέρασμα

Πριν επισκεφθείτε κάποιο χώρο, προσπαθήστε να εκτιμήσετε όλους τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2. Όσο περισσότεροι από τους παραπάνω παράγοντες υπάρχουν, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης. Για παράδειγμα, το να περάσετε 1 ώρα στο γυμναστήριο σε ώρες αιχμής είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να τρέξετε κοντά στο σπίτι σας και να κάνετε γυμναστική με αλτήρες στο σπίτι.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα