4η Δόση Εμβολίων COVID-19: Νέα Δεδομένα από το Ισραήλ

Τα ποσοστά λοίμωξης ή σοβαρής νόσου από το στέλεχος Όμικρον ήταν μειωμένα σε αυτούς που είχαν κάνει την 4η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που εξέτασε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο. Η έρευνα προέρχεται από το Ισραήλ και έδειξε επίσης ότι η προστασία που προσφέρει η 2η αναμνηστική δόση του συγκεκριμένου εμβολίου φθίνει ταχέως.

Συγκεκριμένα, στους ενήλικες άνω των 60 ετών, τα ποσοστά επιβεβαιωμένης λοίμωξης σε όσους είχαν κάνει 4 δόσεις ήταν περίπου 50% χαμηλότερα συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει μόνο 3 δόσεις. Επιπλέον, τα ποσοστά σοβαρής νόσου 4 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης ήταν 3 φορές χαμηλότερα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο New England Journal of Medicine.

Υποστήριξαν επίσης ότι μετά την 5η εβδομάδα από τη χορήγηση της 4ης δόσης η επιπλέον προστασία για την πρόληψη της λοίμωξης από την τελευταία δόση άρχισε να φθίνει σημαντικά, με αποτέλεσμα στην 8η εβδομάδα να μην υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κάνει 3 ή 4 δόσεις.

Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η 4η δόση προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη και την πρόληψη της λοίμωξης, ωστόσο μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού, συμπεριλαμβανομένου και του στελέχους Όμικρον. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης στην πρόληψη της σοβαρής νόσου παρέμεινε υψηλή και δεν παρουσίασε μείωση ακόμα και 6 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δόσης, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς. Υποστήριξαν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθεί καλύτερα η αποτελεσματικότητα της δόσης αυτής.

Τον Ιανουάριο το Ισραήλ ενέκρινε τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου της Pfizer για τους ενήλικες άνω των 60 ετών, τους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς. Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, η 4η δόση θα έπρεπε να χορηγείται 4 μήνες μετά την 3η δόση. Στις ΗΠΑ, το FDA έχει εγκρίνει επίσης τη χορήγηση 2ης αναμνηστικής δόσης για τους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Στην παρούσα μελέτη από το Ισραήλ εξετάστηκαν δεδομένα από ενήλικες άνω των 60 ετών που είχαν κάνει 3 δόσεις του εμβολίου της Pfizer τουλάχιστον 4 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης. Στο διάστημα 10 Ιανουαρίου έως 2 Μαρτίου εξετάστηκε ο κίνδυνος επιβεβαιωμένης λοίμωξης, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής νόσου εξετάστηκε μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Όλοι οι ασθενείς στην ομάδα της 4ης δόσης είχαν κάνει τη δόση αυτή τουλάχιστον 8 ημέρες πριν τη μόλυνσή τους με τον ιό.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά δεδομένα για 1.252.331 ενήλικες, εκ των οποίων οι 623.335 είχαν κάνει 4 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ οι υπόλοιποι 628.976 είχαν κάνει 3 ή λιγότερες δόσεις. Το ποσοστό των εθελοντών ηλικίας άνω των 80 ετών ήταν υψηλότερο στην πρώτη ομάδα (25% έναντι 16.2%).

Στις 4 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης στην πρώτη ομάδα τα ποσοστά λοίμωξης ήταν 2 φορές χαμηλότερα σε όσους είχαν κάνει 4 δόσεις και 1.8 φορές χαμηλότερα σε όσους είχαν κάνει 3 δόσεις συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Για τη σοβαρή νόσο, όσοι είχαν κάνει 4 δόσεις είχαν 3.9 φορές μειωμένο κίνδυνο, ενώ όσοι είχαν κάνει 3 δόσεις 2.1 φορές μειωμένο κίνδυνο συγκριτικά και πάλι με την ομάδα ελέγχου.

Ένας περιορισμός της ανάλυσης είναι ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η επίδραση ορισμένων συμπεριφορικών παραγόντων που ενδεχομένως διέφεραν ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι γνωστό ότι επηρεάζεται και από τα χρόνια νοσήματα του κάθε ασθενούς, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε αυτό το δεδομένο και επομένως δεν έκαναν προσαρμογή για αυτό τον παράγοντα.

Φωτογραφία: Gustavo Fring

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα