Υποτροπιάζουσες Κεφαλαλγίες στα Παιδιά: Είδη, Αίτια και Αντιμετώπιση

Οι κεφαλαλγίες είναι αρκετά κοινές στα παιδιά. Μέχρι τα 18, όλα σχεδόν τα παιδιά θα έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο κεφαλαλγίας. Στα περισσότερα παιδιά, οι κεφαλαλγίες εμφανίζονται σχετικά νωρίς και συνήθως συνοδεύουν κάποια άλλη νόσο. Σε ορισμένα παιδιά, ωστόσο, εμφανίζονται υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες. Στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι το 5% των παιδιών στο νηπιαγωγείο παρουσιάζουν κεφαλαλγίες με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι το τέλος του γυμνασίου ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει το 25%.

Οι υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες παρουσιάζουν κληρονομικότητα και χωρίζονται σε δύο είδη: τις πρωτοπαθείς και τις δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες προέρχονται από το ίδιο το νευρικό σύστημα, ενώ οι δευτεροπαθείς προκαλούνται από έναν εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, όπως για παράδειγμα μία νόσος.

Ημικρανία και Κεφαλαλγία Τάσεως

Η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσεως είναι τα δύο συχνότερα είδη πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας στα παιδιά.

  • Η ημικρανία προκαλεί άλγος το οποίο εντοπίζεται συνήθως από το παιδί στους κροτάφους. Είναι παλλόμενο άλγος το οποίο επιδεινώνεται με την άσκηση. Το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσουν την ημικρανία, η οποία συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο. Περίπου το 10% των παιδιών που πάσχουν από ημικρανίες θα παρουσιάσει αύρα, δηλαδή πριν την κεφαλαλγία θα εμφανιστούν συμπτώματα που επηρεάζουν την όραση, αδυναμία ή μούδιασμα.
  • Η κεφαλαλγία τάσεως προκαλεί άλγος που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Το άλγος δεν είναι παλλόμενο και δεν επιδεινώνεται με την άσκηση. Όπως συμβαίνει και με την ημικρανία, το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας. Δεν προκαλεί ναυτία ή έμετο και δεν εμφανίζεται αύρα.

Ποια είναι τα Αίτια της Δευτεροπαθούς Κεφαλαλγίας;

Το συχνότερο αίτιο μίας δευτεροπαθούς κεφαλαλγίας είναι διάφορες νόσοι, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Άλλα συχνά αίτια περιλαμβάνουν χτυπήματα στο κεφάλι ή ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. Η λήψη φαρμάκων για περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα μπορεί επίσης να προκαλέσει κεφαλαλγία. Άλλα, πιο σοβαρά αίτια κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν την υπέρταση, όγκους ή αυξημένη πίεση ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Τα αίτια αυτά, ωστόσο, είναι αρκετά σπάνια.

Πώς Μπορείτε να Αντιμετωπίσετε μία Υποτροπιάζουσα Κεφαλαλγία;

Αν το παιδί σας παρουσιάζει υποτροπιάζουσες κεφαλαλγίες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Αν και η κεφαλαλγία σπάνια αποδίδεται σε σοβαρά αίτια, ο γιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει στην αντιμετώπισή της. Διατηρήστε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας στο οποίο θα καταγράφετε το αίσθημα που προκαλούν, τα συνοδά συμπτώματα, τα φάρμακα που έλαβε το παιδί, καθώς και τι έκανε πριν εμφανιστεί η κεφαλαλγία. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον γιατρό στη διάγνωση της κεφαλαλγίας.

Η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μην χορηγήσετε φάρμακα εκτός αν το παιδί νιώθει μεγάλη δυσφορία. Τα φάρμακα μπορεί να επιδεινώσουν την κεφαλαλγία αν χορηγούνται τακτικά. Βάλτε το παιδί για ύπνο και δώστε του νερό ή κάτι να φάει αν έχει περάσει αρκετή ώρα από το τελευταίο του γεύμα.

Πρόληψη της Υποτροπιάζουσας Κεφαλαλγίας

Για την πρόληψη μίας υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, βεβειωθείτε ότι το παιδί σας

  • Κοιμάται αρκετά (8-10 ώρες το βράδυ)
  • Ασκείται τακτικά
  • Τρώει και πίνει τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει κεφαλαλγίες στα παιδιά επομένως προσπαθήστε να περιορίσετε τα επίπεδα του στρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή επικοινωνία με το παιδί σας και διασφαλίστε ότι έχει χρόνο να χαλαρώσει και να κάνει δραστηριότητες που το ευχαριστούν κάθε μέρα.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα