Ύπνος και Λιπώδης Διήθηση του Ήπατος: Νέα Δεδομένα

Η αναπλήρωση του χαμένου ύπνου το Σαββατοκύριακο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από την Κορέα.

Η έρευνα εξέτασε περισσότερους από 38.500 εθελοντές που συμμετείχαν σε μία πληθυσμιακή μελέτη της χώρας. Όπως διαπίστωσε, οι εθελοντές με διάρκεια ύπνου πάνω από 7 ώρες κάθε βράδυ είχαν 16% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν λιπώδη διήθηση του ήπατος σε σχέση με αυτούς που είχαν διάρκεια ύπνου κάτω από 7 ώρες.

Η σύνδεση αυτή ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Hepatology.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι, συγκριτικά με αυτούς που είχαν πάντοτε διάρκεια ύπνου κάτω από 7 ώρες, ο κίνδυνος μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος ήταν 20% μειωμένος σε όσους είχαν επαρκή διάρκεια ύπνου μόνο τα Σαββατοκύριακα και 27% μειωμένος σε αυτούς που είχαν κάθε μέρα διάρκεια ύπνου πάνω από 7 ώρες.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η μειωμένη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών χρονίων νόσων, από την υπέρταση και το σακχαρώδη διαβήτη μέχρι την παχυσαρκία και την καρδιαγγειακή νόσο. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, η λιπώδης διήθηση του ήπατος συνδέεται επίσης με τις παραπάνω χρόνιες νόσους. Επιπλέον, υπάρχουν μηχανισμοί που συνδέουν άμεσα την έλλειψη ύπνου με τη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, όπως για παράδειγμα οι φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, η ρύθμιση της κορτιζόλης, η λεπτίνη και το GLP-1.

«Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το μεταβολισμό των ορμονών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και λιπώδη διήθηση του ήπατος», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Αν και προς το παρόν δεν είναι σαφές γιατί η αναπλήρωση του ύπνου το Σαββατοκύριακο μειώνει τον κίνδυνο λιπώδους διήθησης του ήπατος, «πιστεύουμε ότι βοηθά στον περιορισμό του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο ήπαρ», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της ανάλυσής τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 38.702 ενήλικες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη KNHANES (Korea National Health and Nutrition Examination Survey) από το 2008 μέχρι το 2019.

Αρκετοί εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν διάρκεια ύπνου κάτω από 7 ώρες τις εργάσιμες ημέρες και αναπλήρωναν το χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο (>7 ώρες). Το παραπάνω πρόγραμμα ύπνου έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Από την ανάλυση εξαιρέθηκαν οι ασθενείς με κίρρωση, ηπατίτιδα Β ή C, καρκίνο του ήπατος, διαταραχές του ύπνου, καθώς και αυτοί που έκαναν καταχρήσεις ουσιών.

Η μέση διάρκεια του ύπνου για της ημέρες Δευτέρα – Παρασκευή ήταν 6.8 ώρες, ενώ για τις ημέρες του Σαββατοκύριακου 7.7 ώρες.

Η αναλογία ανδρών/γυναικών στη μελέτη ήταν περίπου 50/50, η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 48, ενώ ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 24. Συχνές συννοσηρότητες στους εθελοντές ήταν η παχυσαρκία (32-35%), η υπέρταση (27-29%) και η υπερλιπιδαιμία (13-21%).

Η μέση τιμή των AST και ALT ήταν 21.8 IU/L και 21.4 IU/L, αντίστοιχα. Η μειωμένη διάρκεια ύπνου συνδέθηκε με τιμές ALT πάνω από 40 IU/L.

Περίπου το 23% των εθελοντών παρουσίασαν τελικά μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από βιοψίες ή ιστολογικές αναλύσεις.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα