Υπνική Άπνοια: Μπορεί να Επηρεάσει τις Αρθραλγίες στην Εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από την Ιαπωνία, η αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρθραλγίας και αισθήματος κόπωσης στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, οι γυναίκες που παρουσιάζουν αρθραλγία στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να επισκέπτονται στον γιατρό τους και να προγραμματίζουν μία μελέτη ύπνου, ιδιαίτερα αν έχουν επίσης έντονο αίσθημα κόπωσης.

Η συχνότητα της υπνικής άπνοιας στις γυναίκες αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι 4.5 υψηλότερα στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες. Η αρθραλγία είναι ένα σύμπτωμα που επίσης εμφανίζεται με υψηλότερη συχνότητα σε αυτό τον πληθυσμό και αρκετοί επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι ο αιτιολογικός παράγοντας που ενοχοποιείται για τα δύο παραπάνω φαινόμενα είναι η μείωση στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα χαρακτηριστικά της υπνικής άπνοιας και διάφορα συμπτώματα σε 51 γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και είχαν διαγνωστεί με διάφορες ανθεκτικές στη θεραπεία διαταραχές του ύπνου, μεταξύ των οποίων και η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι γυναίκες φορούσαν μία ειδική συσκευή η οποία κατέγραφε τις διαταραχές της αναπνοής, καθώς και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η σοβαρότητα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας συνδέθηκε ισχυρά με την αρθραλγία μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες.

Σύνδεση παρατηρήθηκε επίσης και ανάμεσα στα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου με το αίσθημα κόπωσης σε αυτές τις γυναίκες, σύμφωνα με την κλίμακα Cornell Medical Index.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με αυτά μίας προηγούμενης έρευνας του 2020 από την ίδια επιστημονική ομάδα τα οποία είχαν συνδέσει τη μυαλγία και την αρθραλγία με την αϋπνία σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

«Κατά συνέπεια, δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρθραλγίας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όπως πρόσθεσαν, από τις παρατηρήσεις τους είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τις προσεγγίσεις που χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση της αποφρακτική υπνικής άπνοιας, ιδιαίτερα σε γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα όπως αϋπνία, αίσθημα κόπωσης και κεφαλαλγία κατά τις πρωινές ώρες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση και παρουσιάζει αρθραλγία θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: RODNAE Productions / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα