Υπάρχουν Κίνδυνοι από τον Υπερβολικό Ύπνο;

Αρκετές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει τη σημαντικότητα του ύπνου για την υγεία μας. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, την καρδιαγγειακή νόσο, το διαβήτη, την υπέρταση και αρκετά ακόμα καρδιακά προβλήματα.

Τι ισχύει όμως για την διάρκεια ύπνου που υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια; Είναι επιβλαβής για την υγεία;

Ύπνος και Κίνδυνος Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology εξέτασε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε 32.000 ενήλικες εθελοντές με μέση ηλικία τα 62 χρόνια. Οι επιστήμονες της μελέτης συνέκριναν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στους εθελοντές ανάλογα με τις συνήθειες του ύπνου.

Τα ευρήματά τους είχαν ως εξής:

  • Οι εθελοντές με διάρκεια ύπνου πάνω από 9 ώρες κάθε νύχτα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτούς που είχαν διάρκεια ύπνου κάτω από 8 ώρες.
  • Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 25% αυξημένος σε όσους έπεφταν για ύπνο για διάρκεια πάνω από 90 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκριτικά με αυτούς που η ίδια διάρκεια ήταν κάτω από 30 λεπτά.

Η Κακή Ποιότητα του Ύπνου Συνδέθηκε Επίσης με Αυξημένο Κίνδυνο Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Οι συνδυασμοί των παραπάνω δύο παραγόντων κινδύνου αύξαναν αθροιστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν 85% αυξημένος σε όσους είχαν διάρκεια ύπνου τη νύχτα πάνω από 9 ώρες και την ημέρα πάνω από 90 λεπτά. Επιπλέον, σε αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου τη νύχτα, αλλά και η ποιότητα του ύπνου ήταν περιορισμένη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 82% υψηλότερος.

Η Μεγάλη Διάρκεια Ύπνου Αποτελεί Αιτιολογικό Παράγοντα για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Αν κοιμάστε για περισσότερες από 9 ώρες κάθε βράδυ, περισσότερο από 90 λεπτά την ημέρα και η ποιότητα του ύπνου σας είναι κακή, πιθανώς θα πρέπει να ανησυχήσετε. Ωστόσο, πριν επιχειρήσετε να αλλάξετε τις συνήθειες του ύπνου σας, θυμηθείτε ότι η έρευνα αυτή δεν αποτελεί απόδειξη ότι ο αυξημένος ύπνος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα αυτή παρατήρησε απλά σύνδεση ανάμεσα στους δύο παράγοντες. Η σύνδεση αυτή μπορεί να αποδίδεται σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που κοιμούνται περισσότερο το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως:

  • Αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Η αυξημένη διάρκεια καθώς και η κακή ποιότητα του ύπνου αποτελούν συμπτώματα της κατάθλιψης. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει αυξημένα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου στους ασθενείς με κατάθλιψη.
  • Καθιστική Ζωή. Αυτοί που δεν ασκούνται τακτικά έχουν συνήθως μεγαλύτερη διάρκεια ύπου και περισσότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα και η υπέρταση) σε σχέση με αυτούς που ασκούνται τακτικά. Προηγούμενες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς με μεγάλη διάρκεια ύπνου έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται λιγότερο.
  • Υπνική Άπνοια. Η μεγαλύτερη διάρκεια καθώς και η χαμηλότερη ποιότητα ύπνου είναι αρκετά κοινές στους ασθενείς με υπνική άπνοια, μία νόσο που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε την παρουσία διαταραχών του ύπνου όπως η υπνική άπνοια.

Η έρευνα είχε επίσης ορισμένους περιορισμούς που περιορίζουν την ισχύ των αποτελεσμάτων της. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το γεγονός ότι οι συνήθειες του ύπνου των εθελοντών αναφέρθηκαν από τους ίδιους, καθώς και το γεγονός ότι εξετάστηκαν μόνο ενήλικες από την Κίνα χωρίς ιστορικό καρκίνου ή καρδιαγγειακής νόσου. Τα αποτελέσματα ενδεχομένως θα ήταν διαφορετικά αν στην έρευνα είχαν εξεταστεί άλλοι πληθυσμοί ασθενών.

Συμπέρασμα

Σήμερα υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε για τον ύπνο. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ορισμένοι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο από άλλους ή γιατί ορισμένες διαταραχές του ύπνου (όπως η αϋπνία και η υπνική άπνοια) εμφανίζονται σε κάποια άτομα και όχι σε άλλα. Σήμερα, όλο και περισσότερες έρευνες εξαίρουν την σημαντικότητα του ύπνου για την υγεία, ωστόσο τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο υπερβολικός ύπνος δεν είναι πάντοτε ωφέλιμος. Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης κατέληξαν, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να γνωρίζουμε αν ο υπερβολικός ύπνος είναι επιβλαβής πριν αλλάξουν οι οδηγίες που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα