Υαλουρονικό Οξύ: Τι είναι; Χρήσεις και Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία ουσία που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα, τους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις. Η κύρια λειτουργία του είναι να διατηρεί το νερό στα κύτταρα των ιστών, να διασφαλίζει την επαρκή ενυδάτωση των οφθαλμών και να προστατεύει την αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως για παράδειγμα ως συμπλήρωμα διατροφής, κρέμα για το πρόσωπο, ορό, οφθαλμικές σταγόνες ή ενέσιμο.

Χρήσεις

Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το υαλουρονικό οξύ για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και την αντιμετώπιση των σημείων της γήρανσης. Η ουσία αυτή μπορεί να ενισχύσει επίσης την επούλωση των τραυμάτων.

Ορισμένοι γιατροί χορηγούν επίσης το υαλουρονικό οξύ για την ανακούφιση από το άλγος της αρθρίτιδας.

Το 50% της ποσότητας του υαλουρονικού οξέος στον οργανισμό βρίσκεται στο δέρμα. Το υαλουρονικό οξύ προσδένεται στα μόρια του νερού, διατηρώντας έτσι την ελαστικότητα και διασφαλίζοντας την επαρκή ενυδάτωση του δέρματος.

Τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μειώνονται σημαντικά με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος και εμφάνιση ρυτίδων.

Το υαλουρονικό οξύ και τα συμπληρώματα που το περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος και να περιορίσει τα σημεία της γήρανσης.

Είναι Αποτελεσματικό;

Διάφορες έρευνες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του υαλουρονικού οξέος για μία σειρά καταστάσεις, όπως:

Αντιγήρανση

Οι αποτελεσματικότητα του υαλουρονικού οξέος στον περιορισμό των συμπτωμάτων της γήρανσης μπορεί να διαφέρει στο κάθε άτομο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως:

 • Η κληρονομικότητα
 • Η διατροφή
 • Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ
 • Η έκθεση στον ήλιο

Σε μία μελέτη του 2017, οι επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του υαλουρονική οξέος στην αντιγήρανση σε 60 εθελοντές από την Ιαπωνία. Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε το φάρμακο ενώ η άλλη placebo.

Οι εθελοντές στην ομάδα του υαλουρονικού οξέος παρουσίασαν μείωση στις ρυτίδες και βελτίωση της υγείας του δέρματος σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν placebo.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η έρευνα είχε μικρό μέγεθος και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από μία εταιρία που παρασκευάζει συμπληρώματα υαλουρονικού οξεός, γεγονός που μπορεί να επηρεάσε τα αποτελέσματα.

Μία άλλη μικρή έρευνα παρατήρησε ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος και να περιορίσει την ξηρότητα σε 2-8 εβδομάδες.

Σε μία έρευνα του 2016 από τη Γερμανία, οι ερευνητές συνέκριναν 4 κρέμες προσώπου με υαλουρονικό οξύ ως προς την αποτελεσματικότητά τους στην αντιγήρανση. Και στους 20 εθελοντές που έλαβαν μέρος στη μελέτη παρατηρήθηκε βελτίωση της υγείας του δέρματος και 10-20% μείωση του βάθους των ρυτίδων.

Αρκετές εταιρίες που παρακευάζουν καλλυντικά προϊόντα με υαλουρονικό οξύ υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να αναστρέψουν τα σημεία της γήρανσης. Ωστόσο, τα περισσότερα προϊόντα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συτανγή περιέχουν πολύ μεγάλα μόρια τα οποία δεν μπορούν να διαπεράσουν την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, όπως έδειξε μία μελέτη του 2015.

Επούλωση Τραυμάτων

Το υαλουρονικό οξύ, εκτός από την ενυδάτωση του δέρματος, βοηθά σημαντικά στην επούλωση των τραυμάτων.

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2016, επιταχύνει τη διαδικασία τις επούλωσης περιορίζοντας τη φλεγμονή και ανακατευθύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του τραυματισμού.

Μία έρευνα του ίδιου έτους, έδειξε ότι το υαλουρονικό οξύ μπορεί επιταχύνει την επούλωση των διαβητικών ελκών στο πόδι σε σχέση με την τυπική θεραπεία.

Το 2019, σε μία έρευνα που εξέτασε πειραματόζωα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βιοδιασπώμενο τζελ που περιείχε υαλουρονικό οξύ και πολοξαμέρη για την επούλωση τραυμάτων. Το τζελ επιτάχυνε την επούλωση του τραύματος προλαμβάνοντας τις βακτηριακές λοιμώξεις και ενυδατώνοντας το τραύμα.

Ανακούφιση της Αρθραλγίας

Το αρθρικό υγρό λιπαίνει και προφυλάσσει τις αρθρώσεις. Σταδιακά, το υαλουρονικό οξύ του αρθρικού υγρού αρχίζει να διασπάται με αποτέλεσμα τα επίπεδά του να μειώνονται, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση αρθραλγίας και ακαμψίας.

Αρκετοί γιατροί χορηγούν ενέσεις υαλουρονικού οξέος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Αν και οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορεί να ανακουφίσουν από το άλγος της οστεοαρθρίτιδας, χρειάζονται περίπου 5 εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να παρατηρούνται οφέλη.

Συνήθως, χρειάζεται να γίνουν αρκετές ενέσεις μέχρι να παρατηρηθεί ανακούφιση από το άλγος, ωστόσο μετά τις 5 ενέσεις αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι παρατηρήσεις μίας μελέτης του 2017 έδειξαν ότι ο συνδυασμός των ενέσεων υαλουρονικού οξέος με αντιφλεγμονώδη φάρμακα προσφέρει καλύτερη ανακούφιση από το άλγος.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Τα συμπληρώματα, οι τοπικές κρέμες και οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος συνήθως δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες εφόσον λαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες και αλλεργικές αντιδράσεις. Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα νέο δερματικό προϊόν, πάντοτε δοκιμάζετε πρώτα με μία μικρή ποσότητα.

Οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες ωστόσο υποχωρούν συνήθως μέσα σε 1 εβδομάδα:

 • Άλγος
 • Ερυθρότητα
 • Κνησμό
 • Οίδημα
 • Εκχυμώσεις

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούνται συνήθως από τη διαδικασία της έγχυσης και όχι από το υαλουρονικό οξύ.

Κίνδυνοι

Καθώς ο οργανισμός παράγει φυσικά το υαλουρονικό οξύ, η ουσία αυτή σπάνια προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, όπως η αναφυλαξία, το υαλουρονικό οξύ πρέπει να χορηγείται με προσοχή.

Οι επιδράσεις του κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό είναι ακόμα άγνωστες, επομένως οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος κατά τη διάρκεια αυτή.

Γενικότερα, μην ξεκινάτε ποτέ κάποιο νέο συμπλήρωμα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ιδιαίτερα αν:

 • Παίρνετε φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή
 • Παίρνετε θεραπεία για κάποια λοίμωξη
 • Πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα

Ρωτήστε τον γιατρό σας αν θα έχετε οφέλη από ένα συμπλήρωμα με υαλουρονικό οξύ.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα