Χαμηλή HDL: Πώς Επηρεάζει τον Κίνδυνο Καρδιαγγειακών Νόσων;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιακή νόσο. Γνωρίζουμε επίσης για την LDL («κακή») χοληστερόλη και την HDL («καλή») χοληστερόλη. Αρκετές επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της LDL συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Τα φάρμακα για τη μείωση της LDL, όπως οι στατίνες, συμβάλλουν επίσης στη μείωση του παραπάνω κινδύνου. Τόσο τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές όσο και ελεγχόμενες μελέτες, έχουν δείξει επομένως ότι η LDL χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιακή νόσο, επομένως με τη μείωσή της περιορίζουμε τόσο τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, όσο και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι οι υψηλές τιμές της HDL χοληστερόλης μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, αντίθετα με την LDL χοληστερόλη, τα τελευταία δεδομένα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών της HDL δεν σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει σημαντικά ερωτήματα στους ερευνητές που εξετάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology δίνει κάποιες απαντήσεις. Η έρευνα εξέτασε συνολικά 631.762 εθελοντές. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης σχετίζονται με διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως το χαμηλό εισόδημα, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ορισμένοι καρδιακοί παράγοντες κινδύνου ή άλλες παθήσεις. Επομένως, ενδέχεται η σύνδεση μεταξύ της HDL χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών συμβαμάτων να αποδίδεται στους παραπάνω παράγοντες και όχι στην ίδια την HDL χοληστερόλη.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα χαμηλά επίπεδα της HDL χοληστερόλης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, όπως ακριβώς είχαν δείξει και οι προηγούμενες έρευνες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμη ότι οι εθελοντές με χαμηλά επίπεδα HDL είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή άλλα αίτια σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL. Φαίνεται έτσι ότι η χαμηλή HDL δεν αποτελεί μόνο παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή άλλα αίτια. Φαίνεται, ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής βιολογική ερμηνεία για το παραπάνω φαινόμενο. Οι συγγραφείς της έρευνας θεωρούν ότι η χαμηλή HDL δεν ευθύνεται η ίδια για τα παραπάνω προβλήματα. Όπως δήλωσαν, οι παράγοντες που προκαλούν τη χαμηλή HDL, όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, είναι αυτοί που μάλλον ευθύνονται για τις παραπάνω επιδράσεις.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά η παραπάνω διαπίστωση; Αρχικά, σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για τη σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της HDL και την καρδιαγγειακή νόσο. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται μεγάλες έρευνες που εξετάζουν φάρμακα τα οποία ανεβάζουν την HDL χοληστερόλη. Όταν ολοκληρωθούν, θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις της HDL στην καρδιαγγειακή υγεία. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε φάρμακα με μοναδικό στόχο την αύξηση της HDL. Αν έχετε χαμηλή HDL χοληστερόλη, από την ίδια έρευνα φάνηκε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα