Ωμέγα-6 Λιπαρά Οξέα: Έχουν Προστατευτική Δράση για την Αθηροσκλήρωση;

Μία νέα έρευνα σε πειραματόζωα εξερεύνησε τους κυτταρικούς μηχανισμούς που μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν τα καρδιαγγειακά οφέλη από ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ.

Αρκετές έρευνες έχουν εξετάσει το ρόλο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην καρδιαγγειακή υγεία. Λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που παίρνουν συμπληρώματα με ιχθυέλαιο, τα ωμέγα-3 έχουν εξεταστεί ενδελεχώς στο παρελθόν.

Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο και για τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα «ξαδέρφια» των ωμέγα-3. Οι επιδράσεις των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στην καρδιαγγειακή υγεία δεν έχουν ερευνηθεί παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητα στον οργανισμό.

Μία νέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντιπάκ Ραμτζί, από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ θέλησε να εξετάσει περισσότερο την παραπάνω σύνδεση και, για το σκοπό αυτό, εξερεύνησε το ρόλο των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες, γεγονός που τις καθιστά άκαμπτες και οδηγεί σε στένωσή τους. Σταδιακά, η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση και φραγή των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Ραμτζί και οι συνεργάτες του «η αθηροσκλήρωση και οι επιπλοκές της ευθύνονται για 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Biochimica et Biophysica Acta – Molecular Basis of Disease.

«Λεπτομερής Ανάλυση του Μηχανισμού» για τα Οφέλη

Ο Ράμτζι και η ομάδα του εξέτασαν τις επιδράσεις ενός ωμέγα-6 πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που λέγεται διομο-γαμμα-λινολενικό οξύ (DGLA) σε ένα μοντέλο ποντικών με αθηροσκλήρωση.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το DGLA μπορεί να αντιμετωπίσει την αθηροσκλήρωση σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να στερούνται την απολιποπρωτεΐνη Ε. Οι μηχανισμοί της σύνδεσης αυτής ωστόσο δεν ήταν σαφείς.

Η νέα αυτή έρευνα εξέτασε περισσότερο τις επιδράσεις του DGLA στα μακροφάγα των ποντικών και διαπίστωσε αρκετούς μηχανισμούς μέσω των οποίων το οξύ μπορεί να αντιμετωπίσει ή να προλάβει την αθηροσκλήρωση. Συγκεκριμένα, προλαμβάνει τη μονοκυτταρική μετανάστευση που προκαλείται από τις χημειοκίνες, παρεμποδίζει το σχηματισμό αφρωδών κυττάρων και τη μετανάστευση των λείων μυϊκών κυττάρων.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το ωμέγα-6 λιπαρό οξύ DGLA μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις σε αρκετά στάδια της αθηροσκλήρωσης, ιδιαίτερα μέσω περιορισμού της φλεγμονής και τη ρύθμιση της ικανότητας των κυττάρων να προσλαμβάνουν και να επεξεργάζονται τη χοληστερόλη», είπε ο Ραμτζί.

«Παρατηρήσαμε επίσης τις προστατευτικές δράσεις του DGLA για την αθηροσκλήρωση στα ενδοθηλιακά και τα λεία μυϊκά κύτταρα, δύο άλλους σημαντικούς κυτταρικούς τύπους που εμπλέκονται στη νόσο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Τέλος, το DGLA βελτίωσε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων περιορίζοντας τη διαρροή πρωτονίων.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που προσφέρει «λεπτομερή ανάλυση του μηχανισμού» σχετικά με τα οφέλη του DGLA για την αθηροσκλήρωση.

«Η συνεργατική μας εργασία ανοίγει νέους και συναρπαστικούς δρόμους για την έρευνα σχετικά με τη χρήση του DGLA στην πρόληψη και τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης. Η πρόκληση είναι πλέον να εξετάσουμε αν τα ευρήματά μας μπορούν να αναπαραχθούν και στον άνθρωπο», κατέληξε ο Ραμτζί.

Φωτογραφία: Scientific Animations (CC BY-SA 4.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα