Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Καμία Χρησιμότητα στην Πρόληψη της Κατάθλιψης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης κλινικής μελέτης του είδους της, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων δεν προσφέρουν οφέλη στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί συνιστούν συμπληρώματα ωμέγα-3 για την πρόληψη των επεισοδίων της υποτροπιάζουσας κατάθλιψης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για τη νόσο, ωστόσο η οδηγία αυτή δεν βασίζεται σε επίσημες οδηγίες για το γενικό πληθυσμό. Αρκετές μελέτες έχουν εξερευνήσει επίσης τη σύνδεση ανάμεσα στα παραπάνω συμπληρώματα και την κατάθλιψη, ωστόσο καμία από αυτές δεν κατέληξε σε σαφή αποτελέσματα.

Θέλοντας να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα της παραπάνω σύνδεσης, μία επιστημονική ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη VITAL-DEP (Vitamin D and Omega-3 Trial-Depression Endpoint Prevention). Ο στόχος της παραπάνω μελέτης ήταν να εξετάσει αν τα συμπληρώματα βιταμίνης D ή ωμέγα-3 προσφέρουν οφέλη στην πρόληψη της κατάθλιψης. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 18.353 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που δεν είχαν κατάθλιψη όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε 4 ομάδες στις οποίες χορηγήθηκαν:

  • 1η ομάδα: Βιταμίνη D
  • 2η ομάδα: Ωμέγα-3
  • 3η ομάδα: Βιταμίνη D και ωμέγα-3
  • 4η ομάδα (ελέγχου): Placebo

Ο κάθε εθελοντής συμμετείχε στη μελέτη για 5.3 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Η παρούσα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Χρειάζεται ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών για να εκτιμηθεί η χρησιμότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή ωμέγα-3 στην πρόληψη της κατάθλιψης και η έρευνά μας είναι η καλύτερη αυτού του είδους μέχρι σήμερα», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Olivia Okereke, MD, MS.

Ο Okereke και οι συνεργάτες της δεν παρατήρησαν κανένα όφελος από τα συμπληρώματα ωμέγα-3 για την πρόληψη της κατάθλιψης στη διάρκεια της έρευνας. Στη διάρκεια των 5-7 ετών που έπαιρναν τα συμπληρώματα οι εθελοντές, ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν ίδιος με αυτόν της ομάδας ελέγχου. Αν και διαπιστώθηκε ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος σε όσους έπαιρναν τα συμπληρώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες η διαφορά αυτή δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.

«Προφανώς υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πάρει κάποιος συμπληρώματα ωμέγα-3. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα τελευταία προσφέρουν μία σειρά οφέλη για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και τη θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων, αλλά και τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο. Ωστόσο, από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι ένας ενήλικας στο γενικό πληθυσμό δεν έχει λόγο να παίρνει τα παραπάνω συμπληρώματα με αποκλειστικό σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στο μέλλον», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: ready made / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα