Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη): Μπορεί να Προστατεύσει από τις Ημικρανίες;

Η ημικρανία είναι μία νόσος που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους ασθενείς, ενώ και η αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ακόμη, τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος μπορεί να διαφέρουν σε κάθε ασθενή, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.

Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Headache: The Journal of Head and Face Pain διαπίστωσε ότι η κατανάλωση της θειαμίνης, δηλαδή της βιταμίνης Β1, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ημικρανίας σε ορισμένους ασθενείς.

Ποια Συμπτώματα Προκαλεί η Ημικρανία

Η ημικρανία είναι μία νευρολογική νόσος που προκαλεί σοβαρές κεφαλαλγίες οι οποίες εντοπίζονται συνήθως σε μία συγκεκριμένη περιοχή της κεφαλής.

Το άλγος που προκαλεί η νόσος μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να εκδηλώνουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή έμετο. Οι ημικρανίες σε αρκετούς ασθενείς συνδέονται με συγκεκριμένους προκλητικούς παράγοντες, όπως το στρες ή οι ορμονικές διαταραχές.

Η διατροφή είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας. Ωστόσο, σήμερα δεν γνωρίζουμε ποια τρόφιμα ωφελούν όλους τους ασθενείς, ενώ υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν ορισμένους ασθενείς, αλλά είναι επιβλαβή για άλλους.

Για παράδειγμα, αρκετοί ασθενείς αναφέρουν ότι είχαν καταναλώσει κρασί, τυρί ή καφεΐνη πριν από ένα επεισόδιο ημικρανίας. Ωστόσο, υπάρχουν ασθενείς στους οποίους η καφεΐνη μειώνει τον κίνδυνο ημικρανίας, επομένως δεν είναι εύκολο να πούμε αν η ουσία τελικά είναι ωφέλιμη ή επιβλαβής.

Η Σύνδεση Ανάμεσα στη Θειαμίνη και την Ημικρανία

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στις βιταμίνες θειαμίνη (Β1) και  ριβοφλαβίνη (Β2) και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας.

Για τις αναλύσεις τους χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) για το διάστημα από το 1999 μέχρι το 2004.

Στην έρευνα εξετάστηκαν περισσότεροι από 13.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 2.745 είχαν παρουσιάσει είτε ένα σοβαρό επεισόδιο κεφαλαλγίας είτε ημικρανία εντός των περασμένων τριών μηνών. Οι επιστήμονες ανάλυσαν τη διατροφή κάθε εθελοντή μέσω ερωτηματολογίων προκειμένου να εξετάσουν την ποσότητα των βιταμινών που είχε καταναλώσει κάθε ασθενής.

Στη μελέτη τους έκαναν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες μεταξύ των οποίων η ηλικία, ο τρόπος ζωής, τα χρόνια νοσήματα και άλλες συννοσηρότητες.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση θειαμίνης στη διατροφή συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ημικρανίας. Η δράση αυτή ήταν περισσότερο εμφανής στις γυναίκες. Για τη ριβοφλαβίνη δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχα οφέλη.

«Η έρευνά μας παρατήρησε στατιστικώς σημαντική μείωση στον κίνδυνο ημικρανίας σε αυτούς που κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες θειαμίνης. Η βιταμίνη αυτή έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Οι διαταραχές στη λειτουργία της σεροτονίνης έχουν συνδεθεί άμεσα με την παθοφυσιολογία της ημικρανίας», καταλήγει η μελέτη.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα και άλλες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη σύνδεση ανάμεσα στη θειαμίνη και τον κίνδυνο ημικρανίας.

Φωτογραφία: Kindel Media

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα