Βιταμίνη D2 ή D3; Ποια Ωφελεί Περισσότερο το Ανοσοποιητικό Σύστημα;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη τόσο για την υγεία των οστών όσο και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, όλες οι μορφές της συγκεκριμένης βιταμίνης δεν είναι εξίσου ωφέλιμες για τον οργανισμό.

Η μελέτη προέρχεται από τα Πανεπιστήμια του Surrey και του Brighton της Μεγάλης Βρετανίας και συνέκρινε τα συμπληρώματα D2 και τα συμπληρώματα D3. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μόνο τα τελευταία ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Δείξαμε ότι η βιταμίνη D3 ενισχύει τη σηματοδότηση της ιντερφερόνης Ι στον οργανισμό. Η ιντερφερόνη Ι αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος για την άμυνα ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς», ανέφερε ο Colin Smith, PhD, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Brighton. «Κατά συνέπεια, τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 μπορεί να προστατεύσουν από τις λοιμώξεις με ιούς και βακτήρια».

Η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι τόσο η βιταμίνη D2 όσο και η βιταμίνη D3 βοηθούν εξίσου το ανοσοποιητικό σύστημα. Η παρούσα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι όταν υπάρχει επιλογή θα πρέπει να προτιμούμε συμπληρώματα ή τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D3.

«Η έρευνά μας δεν παρατήρησε σημαντικά οφέλη από τη βιταμίνη D2, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες για να γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά τα οφέλη από την παραπάνω βιταμίνη», αναφέρει η Susan Lanham-New, PhD, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Τι Ισχύει για τη Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παράγεται από τα κύτταρα της χοληστερόλης στον οργανισμό κατά την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο, η καθημερινή διάρκεια έκθεσης στον ήλιο για τους περισσότερους ανθρώπους είναι πολύ περιορισμένη, ενώ και η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, σήμερα το 40% περίπου των κατοίκων του Δυτικού κόσμου έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D2 προέρχεται κυρίως από τα φυτά, ενώ η βιταμίνη D3 έχει συνήθως ζωική προέλευση. Αν και οι δύο μορφές της βιταμίνης έχουν αρκετές ομοιότητες διαφέρουν στη χημική τους δομή.

Σήμερα, δεν είναι ακόμα σαφές αν η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η βιταμίνη επάγει τη δράση αντιβακτηριακών πρωτεϊνών, τελικά καμία έρευνα δεν ανέδειξε κλινικά οφέλη από τη χορήγηση των συμπληρωμάτων της παραπάνω βιταμίνης.

Πως να Αυξήσετε τα Επίπεδα της Βιταμίνης D3

Εκτός από τη έκθεση στον ήλιο (η οποία ιδανικά θα πρέπει να είναι 10-30 λεπτά την ημέρα), μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D και μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων.

Αρκετές εταιρείες που παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα με βιταμίνη D έχουν ήδη αρχίσει να αντικαθιστούν τη βιταμίνη D2 με D3. Πριν από μερικά χρόνια, το ενισχυμένο γάλα αγελάδας είχε μόνο βιταμίνη D2, ωστόσο σήμερα έχει είτε D3 είτε και τις δύο μορφές της βιταμίνης.

Άλλα τρόφιμα που ενισχύονται συχνά με βιταμίνη D είναι τα δημητριακά, το τυρί και το γιαούρτι, ωστόσο ιδανικά θα πρέπει να διαβάζετε τη συσκευασία για να διαπιστώσετε αν ένα τρόφιμο περιέχει βιταμίνη D.

Φωτογραφία: Kelly L / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα