Βιταμίνη D: Νέα Δεδομένα για τη Χρησιμότητά της στην Αντιμετώπιση της Κατάθλιψης

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη. Αν και σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο, τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν μέσω ψυχοθεραπείας ή με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Στο παρελθόν, διάφορες μελέτες είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη D, τη φλεγμονή και την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, μία έρευνα του 2013 συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ μία έρευνα του 2011 υποστήριξε ότι η βιταμίνη έχει χρησιμότητα στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι περισσότερες μετα-αναλύσεις που εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη D και την κατάθλιψη είχαν καταλήξει σε ασαφή αποτελέσματα.

Μία νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition ασχολήθηκε αποκλειστικά με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και παρατήρησε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε δόση 2000 IU καθημερινά έχουν χρησιμότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η Βιταμίνη D στην Αντιμετώπιση των Συμπτωμάτων της Κατάθλιψης

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 41 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 53.235 εθελοντές. Στα δεδομένα που εξετάστηκαν ήταν η ηλικία των εθελοντών, τα επίπεδα της βιταμίνης D στην αρχή της έρευνας και μετά τη λήψη των συμπληρωμάτων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε κάθε ασθενή.

Ο κάθε εθελοντής ανέφερε επίσης πληροφορίες σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης D που έπαιρνε, όπως για παράδειγμα:

  • Η διάρκεια λήψης
  • Η δόση
  • Το είδος
  • Η συχνότητα

Συνολικά, από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν χαμηλή-μέτρια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Η αποτελεσματικότητα από τη λήψη συμπληρωμάτων ήταν ελαφρώς υψηλότερη σε όσους είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της μελέτης (κάτω από 50 nmol/L), σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

Η επιστημονική ομάδα παρατήρησε επίσης ότι υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D ήταν πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Χρησιμότητα στη Μείζονα Κατάθλιψη και Άλλες Νόσους

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα συμπληρώματα βιταμίνης D προσέφεραν οφέλη στους 1.116 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη, καθώς και στις 407 γυναίκες που έπασχαν από επιλόχειο κατάθλιψη.

Υψηλότερη ήταν επίσης η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων σε αυτούς που έπαιρναν παράλληλα και θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προσέφεραν οφέλη στους ασθενείς που έπασχαν από εποχική κατάθλιψη.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η βιταμίνη D θα πρέπει ίσως να χορηγείται ως συμπληρωματική θεραπεία στους ασθενείς με κατάθλιψη, μαζί με την αγωγή που ήδη λαμβάνει ο ασθενής.

Φωτογραφία: Alex Green

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα