Βιταμίνη D: Κανένα Όφελος για την Πρόληψη των Καταγμάτων στους Ασθενείς Χωρίς Ανεπάρκεια

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν ήταν αποτελεσματικά για την πρόληψη των καταγμάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη VITAL.

Για ένα διάστημα 5.3 ετών, οι εθελοντές που έπαιρναν 2000 IU βιταμίνης D3 την ημέρα δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κατάγματα σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν placebo, όπως ανέφερε η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Στα πρώιμα αποτελέσματα που είχε παρουσιάσει η ομάδα στο ετήσιο συνέδριο του American Society for Bone and Mineral Research δεν είχε διαπιστωθεί μειωμένος κίνδυνος καταγμάτων συνολικά, ενώ η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μειωμένος ούτε για κατάγματα του ισχίου ή κατάγματα εκτός της σπονδυλικής στήλης γενικότερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας διατηρήθηκαν ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό, την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή την εθνικότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός που εξετάστηκε στη μελέτη ήταν γενικά υγιείς ενήλικες μέσης ή τρίτης ηλικίας χωρίς ανεπάρκεια βιταμίνης D ή οστεοπόρωση στην αρχή της έρευνας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δεν υποστηρίζουν τη χορήγηση βιταμίνης D για την πρόληψη των καταγμάτων σε υγιείς άνδρες και γυναίκες χωρίς ανεπάρκεια. Οι περισσότεροι εθελοντές που εξετάσαμε είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D όταν γράφτηκαν στη μελέτη», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε την παρούσα μελέτη, οι Steven Cummings και Clifford Rosen από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο ανέφεραν ότι κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 10 εκατομμύρια εξετάσεις βιταμίνης D στις ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτός είναι εξαιρετικά υψηλός καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει επαρκή επίπεδα της βιταμίνης, όπως τόνισαν.

Οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι εξετάσεις βιταμίνης D θα πρέπει να γίνονται μόνο σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν ανεπάρκεια, όπως για παράδειγμα στους ηλικιωμένους που ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Μία σημαντική παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ακίνδυνα και δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες σε όσους τα παίρνουν στις δόσεις που εξετάστηκαν.

Στην παρούσα ανάλυση εξετάστηκαν δεδομένα για 25.871 ενήλικες (50.6% γυναίκες) από 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Όλοι οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν άνω των 50 ετών και όλες οι γυναίκες άνω των 55 ετών. Αν και στους περισσότερους εθελοντές δεν χορηγήθηκαν συμπληρώματα ασβεστίου, το 20% που έλαβε τα παραπάνω συμπληρώματα δεν είχε αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει κατάγματα.

Στις μελλοντικές τους μελέτες οι επιστήμονες θα εξετάσουν αν τα επίπεδα της ελεύθερης βιταμίνης D ή οι διαταραχές στην απορρόφηση και το μεταβολισμό της βιταμίνης μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στα συμπληρώματα της βιταμίνης και τον κίνδυνο καταγμάτων.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα