Βιταμίνη D: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου των Ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί μία από τις πλέον επικίνδυνες μορφές καρκίνου σήμερα και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού εναντίον του. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από το Nagoya University, η βιταμίνη D μπορεί να παρέμβει σε έναν από τους παραπάνω μηχανισμούς, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών χαρακτηρίζεται συχνά από μία διαδικασία που λέγεται περιτοναϊκή μετάσταση. Ουσιαστικά, νεοπλασματικά κύτταρα από την περιοχή των ωοθηκών αποκολλώνται και ταξιδεύουν σε μία γειτονική περιοχή, όπως το περιτοναϊκό τοίχωμα ή το διάφραγμα. Το περιτόναιο προστατεύεται από τον παραπάνω μηχανισμό δημιουργώντας ένα «φράγμα» που αποτελείται από μεσοθηλιακά κύτταρα, περιορίζοντας έτσι την ταχύτητα των νεοπλασματικών κυττάρων και αποτρέποντας την προσκόλλησή τους. Ωστόσο, ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να ξεπεράσει τον παραπάνω μηχανισμό, μετατρέποντας τα μεσοθηλιακά κύτταρα σε νεοπλασματικά, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωση του καρκίνου και την εμφάνιση μεταστάσεων.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D όχι μόνο μπορεί να αποτρέψει τον παραπάνω μηχανισμό, αλλά μπορεί να επαναφέρει τα μεσοθηλιακά κύτταρα στην αρχική τους μορφή. Ως αποτέλεσμα, επαναφέρεται η λειτουργία του προστατευτικού φραγμού των μεσοθηλιακών κυττάρων και προλαμβάνεται η εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα όργανα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις παραπάνω παρατηρήσεις, η βιταμίνη D θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία στις ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, όπως τονίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Η έρευνά μας αποτελεί την πρώτη του είδους της που δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία των μεσοθηλιακών κυττάρων που έχουν μετατραπεί σε νεοπλασματικά. Καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, είναι σημαντικό να μπορούμε να επαναφέρουμε τη φυσιολογική λειτουργία του περιτοναϊκού περιβάλλοντος. Η βιταμίνη D φαίνεται ότι μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων μέσω αυτού του μηχανισμού», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε επίσης και τον μηχανισμό μέσω του οποίου η βιταμίνη D προσφέρει οφέλη στον καρκίνο των ωοθηκών. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα νεοπλασματικά κύτταρα εκκρίνουν μία πρωτεΐνη που λέγεται TGF-β1, η οποία ενισχύει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα επίπεδα μίας άλλης πρωτεΐνης, της θρομβοσπονδίνης-1 μέσω της οδού του TGF-β/Smad. Η θρομβοσπονδίνη-1 έχει απασχολήσει στο παρελθόν τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον καρκίνο των ωοθηκών, καθώς τα επίπεδά της αυξάνονται σημαντικά στα τελευταία στάδια του καρκίνου. Στον καρκίνο των ωοθηκών, η θρομβοσπονδίνη-1 ενισχύει τον πολλαπλασιασμό και την προσκόλληση των νεοπλασματικών κυττάρων στο περιτόναιο. Η βιταμίνη D παρεμβαίνει στην οδό του TGF-β/Smad, επομένως μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου με αυτό τον τρόπο.

«Η χορήγηση της βιταμίνης D επαναφέρει τη φυσιολογική λειτουργία του περιτοναϊκού περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η χορήγηση της βιταμίνης αυτής ως συμπληρωματική θεραπεία σε συνδυασμό με τα φάρμακα που χορηγούνται τυπικά στις ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να ενισχύει την αποτελεσματικότητα των τελευταίων. Πιστεύουμε επίσης ότι με την προσέγγιση αυτή μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση μεταστάσεων», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η έρευνά τους έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνει ότι μία απλή βιταμίνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση μίας μορφής καρκίνου που επηρεάζει 1 στις 75 γυναίκες.

Φωτογραφία: Dua Chuot

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα