Βιταμίνη Ε: Πλήρης Οδηγός

Η βιταμίνη Ε μπορεί να λάβει 8 διαφορετικές μορφές, ωστόσο η πλέον ενεργή από αυτές είναι η α-τοκοφερόλη. Η πρόσληψη της βιταμίνης γίνεται τόσο μέσω της διατροφής αλλά και μέσω συμπληρωμάτων.

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φυτικά έλαια είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε, ωστόσο οι συχνότερες πηγές της βιταμίνης είναι τα έλαια σόγιας, κανόλα, καλαμποκιού, καθώς και άλλα φυτικά έλαια. Βιταμίνη Ε περιέχουν επίσης το σιτάρι, τα φιστίκια και το φιστικοβούτυρο.

Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τα οφέλη της βιταμίνης Ε για την υγεία, τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, καθώς και τους κινδύνους από την ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Γιατί Χρειαζόμαστε τη Βιταμίνη Ε;

Η βιταμίνη Ε είναι μία από τις τέσσερις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει και διατηρεί την ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Περιορίζει τα ασταθή μόρια που δημιουργούνται κατά τη διαίρεση των κυττάρων, γνωστά ως ελεύθερες ρίζες, ενώ μειώνει και το οξειδωτικό στρες. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, καθώς και άλλων χρόνιων νόσων.

Άλλες λειτουργίες της βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν:

  • Ενισχύει την κυτταρική ανοσία και το ανοσοποιητικό σύστημα γενικότερα
  • Προάγει την ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων
  • Βοηθά στη διατήρηση της πηκτικότητας του αίματος σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να απορροφήσει την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία και να προστατεύσει το δέρμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Ως αποτέλεσμα, η βιταμίνη Ε συχνά αποτελεί συστατικό σε αντηλιακά προϊόντα.

Πόση Βιταμίνη Ε Χρειαζόμαστε Καθημερινά;

Ως λιποδιαλυτή θρεπτική ουσία, η βιταμίνη Ε απορροφάται και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε ανά ηλικία έχει ως εξής:

  • 0-6 μηνών: 4 mg
  • 7-12 μηνών: 5 mg
  • 1-3 ετών: mg
  • 4-8 ετών: 7 mg
  • 9-13 ετών: 11 mg
  • 14 ετών και άνω: 15 mg
  • Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας (θηλασμός): 19 mg

Καθώς ο οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης, δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε βιταμίνη Ε καθημερινά.

Ποιες είναι οι Καλύτερες Πηγές Βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ιδιαίτερα στα έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι:

  • Τα φυτικά έλαια
  • Τα φιστίκια, το φιστικοβούτυρο, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια
  • Οι ηλιόσποροι
  • Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και οι ντομάτες
  • Τα φρούτα, όπως τα ακτινίδια και το μάνγκο

Ανεπάρκεια Βιταμίνης Ε: Συμπτώματα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια σε υγιείς ανθρώπους, αλλά συχνή σε άτομα που παρουσιάζουν δυσαπορρόφηση λίπους που οδηγεί σε υποσιτισμό. Τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν:

  • Αμφιβληστροειδοπάθεια
  • Περιφερική νευροπάθεια
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Αταξία (απώλεια συντονισμού)

Οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι αυτοί που πάσχουν από σύνδρομα δυσαπορρόφησης, όπως:

Ποιες Παθήσεις Συνδέονται με τη Βιταμίνη Ε;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρονίων νόσων, ωστόσο τα περισσότερα δεδομένα ερευνών είναι χαμηλής ποιότητας. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται σίγουρα να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της βιταμίνης σε συγκεκριμένες παθήσεις.

Καρδιαγγειακή Νόσος

Τα δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση της βιταμίνης Ε και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αντικρουόμενα. Μια παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής. Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν διαπίστωσαν διαφορές στον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν το συμπλήρωμα και στην ομάδα ελέγχου.

Καρκίνος

Αν και τα αντιοξειδωτικά γενικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου μέσω των επιδράσεων που έχουν στα επίπεδα των ελεύθερων ριζών, δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μια παλαιότερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε ασθενείς με αγγειακές νόσους ή διαβήτη.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη που εξέτασε τις επιδράσεις των βιταμινών C και Ε στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο της ουροδόχου κύστης διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε, όταν χρησιμοποιούνται για 10 ή περισσότερα χρόνια μπορεί πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Οφθαλμικές Παθήσεις

Τα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της βιταμίνης Ε στην υγεία των ματιών είναι επίσης ασαφή. Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, οι εθελοντές που έλαβαν αντιοξειδωτικά συμπληρώματα (που περιείχαν και βιταμίνη Ε) είχαν μειωμένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD) κατά 25% συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη με το ίδιο τελικό σημείο δεν παρατήρησε κανένα όφελος.

Έκπτωση των Γνωστικών Λειτουργιών

Δεδομένου ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, θα ήταν λογικό η βιταμίνη να περιορίζει τον παραπάνω κίνδυνο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες προς το παρόν.

Γυναικολογικές Παθήσεις

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να προσφέρει οφέλη σε ορισμένες γυναικολογικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ενδομητρίωση, η δυσμηνόρροια και οι λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος.

Φωτογραφία: Susanne Jutzeler, suju-foto 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα