Βιολογική Ηλικία: Ένας Παράγοντας Κινδύνου για την Κατάθλιψη και το Άγχος

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Nature Communications δείχνει ότι η βιολογική γήρανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους. Μέχρι σήμερα, αρκετές μελέτες είχαν δείξει ότι η κακή ψυχική υγεία μπορεί να επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, ωστόσο δεν γνωρίζαμε αν η σύνδεση αυτή είναι αμφίδρομη.

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε δεδομένα για 502.536 εθελοντές από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι εθελοντές είχαν γραφτεί στη μελέτη στο διάστημα από το 2006 μέχρι το 2010 και έκαναν τακτικά εξετάσεις για διάφορες παθήσεις.

Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι οι εθελοντές με τη μεγαλύτερη βιολογική ηλικία είχαν αυξημένη πιθανότητα να πάσχουν από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, καθώς και στα επόμενα 8 χρόνια, συγκριτικά με αυτούς που είχαν την ίδια χρονολογική ηλικία, αλλά μικρότερη βιολογική ηλικία. Ειδικότερα, 8.7 χρόνια μετά την εγγραφή τους στη μελέτη, οι εθελοντές με τη μεγαλύτερη βιολογική ηλικία είχαν 6% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.

«Μεταξύ των ηλικιωμένους που δεν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στην αρχή της μελέτης, αυτοί που είχαν δείκτες μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας τελικά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη ή άγχος τα επόμενα χρόνια σε σχέση με αυτούς που είχαν μικρότερη βιολογική ηλικία», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι αρκετά κοινές ψυχικές διαγνώσεις που συχνά συνυπάρχουν στον ίδιο ασθενή και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αναπηρίας και θνητότητας, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία. Κατά συνέπεια, η πρόληψη της κατάθλιψης και του άγχους στους ηλικιωμένους έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης είχε δημοσιεύσει προσφάτως και δύο άλλες έρευνες στις οποίες ασχολήθηκε με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σύνδεση της τελευταίας με τη βιολογική ηλικία και την ψυχική υγεία, αντίστοιχα.

«Στη νέα μελέτη μας φαίνεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους μέσω των επιδράσεών της στη βιολογική ηλικία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Από την ανάλυση των δεδομένων που έκανε η ομάδα διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος είχαν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με διάφορα χρόνια νοσήματα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν ψυχικά νοσήματα (6% έναντι 3% κίνδυνος διαβήτη, 12% έναντι 6% για την καρδιαγγειακή νόσο και 11% έναντι 8% για τον καρκίνο).

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, αν και οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης αναδεικνύουν σύνδεση ανάμεσα στη βιολογική ηλικία και τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άγχους, δεν εξηγούν τους μηχανισμούς της σύνδεσης αυτής.

«Η χρονολογική ηλικία αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα σε όλους μας, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τη βιολογική ηλικία. Πλέον έχουμε εργαλεία για να εξετάσουμε τη βιολογική ηλικία και με την πληροφορία αυτή μπορούμε να κάνουμε διάφορες αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να περιορίσουμε τον κίνδυνο χρονίων νόσων», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα