Vaxinia: Ένας Γενετικά Τροποποιημένος Ιός στην Αντιμετώπιση του Καρκίνου

Στα πλαίσια των κλινικών δοκιμών φάσης Ι, ένας εθελοντής έλαβε το πειραματικό αντικαρκινικό φάρμακο CF33-hNIS ή Vaxinia. Το φάρμακο αυτό περιέχει έναν ιό με ογκολυτική δράση, ο οποίος καταστρέφει τα νεοπλασματικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τη λειτουργία των φυσιολογικών κυττάρων του οργανισμού.

Ο Vaxinia είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός της ευλογιάς και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση αρκετών διαφορετικών καρκίνων, τόσο στο εργαστήριο όσο και σε μοντέλα πειραματοζώων. Η παρούσα κλινική δοκιμή διεξάγεται από το City of Hope, ένα ερευνητικό ινστιτούτο για τον καρκίνο στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Imugene, μία εταιρεία βιοτεχνολογία στην Αυστραλία. Ο σκοπός της κλινικής δοκιμής είναι να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής σε ασθενείς με προχωρημένα νεοπλάσματα.

«Ο ιός C33/Vaxinia έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές καρκίνου. Ανήκει σε μία νέα γενικά θεραπευτικών ιών οι οποίοι κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα σε νεοπλασματικά και φυσιολογικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζουν τα τελευταία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον να βελτιώσουμε τα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς, ο στόχος μας είναι η ίασή τους. Ο τελικός στόχος στην έρευνα για την καρκίνο είναι να ανακαλύψουμε ένα παράγοντα που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά τη νόσο».

Ογκολυτικοί Ιοί

Οι ογκολυτικοί ιοί μπορεί να είναι είτε φυσικοί είτε τεχνητοί και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μολύνουν και πολλαπλασιάζονται αποκλειστικά σε νεοπλασματικά κύτταρα.

Όταν ένας ογκολυτικός ιός μολύνει ένα κύτταρο, δημιουργεί νέους ιούς με αποτέλεσμα την καταστροφή του κυττάρου αυτού. Κατά τη λύση του κυττάρου απελευθερώνονται πρωτεΐνες ή αντιγόνα τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένα. Ακολούθως, η ανοσιακή απόκριση που εκκινείται μπορεί να καταστρέψει ακόμα περισσότερα νεοπλασματικά κύτταρα.

Επιπλέον, η παραπάνω απόκριση μπορεί να δημιουργήσει και ανοσιακή μνήμη για τα αντιγόνα των νεοπλασμάτων, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η εμφάνιση καρκίνου στο μέλλον. Εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν στην πρόληψη μελλοντικών καρκίνων, οι ογκολυτικοί ιοί έχουν επίσης την ικανότητα να καταστρέφουν τα ήδη υπάρχοντα νεοπλάσματα, καθώς μολύνουν και πολλαπλασιάζονται ειδικά σε αυτά τα κύτταρα.

Τα νεοπλασματικά κύτταρα φέρουν στην επιφάνειά τους διάφορες πρωτεΐνες και υποδοχείς που τους επιτρέπουν να αποφύγουν την εξουδετέρωση από το ανοσοποιητικό σύστημα, να προκαλέσουν μεταστάσεις ή να αποτρέψουν το θάνατο του κυττάρου. Τα φυσιολογικά κύτταρα δεν φέρουν τα παραπάνω αντιγόνα, γεγονός που επιτρέπει στους ογκολυτικούς ιούς να στοχεύσουν ειδικά τα νεοπλασματικά κύτταρα.

«Τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στα νεοπλασματικά κύτταρα ανθεκτικότητα στη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, είναι αυτά που επιτρέπουν την ειδική στόχευσή τους από τους ογκολυτικού ιούς, όπως ο CF33-hNIS», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μάλιστα, αρκετές από τις πρωτεΐνες αυτές είναι κοινές στις διάφορες μορφές καρκίνου, γεγονός που δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει ευρεία χρήση.

Χρησιμοποιώντας το Vaxinia για την Καταστροφή Νεοπλασματικών Κυττάρων

Ο CF33-hNIS ή Vaxinia, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί μία γενετικά τροποποιημένη μορφή του ιού της ευλογιάς. Οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο γονιδίωμα του ιού, επιτρέπουν στον τελευταίο να πολλαπλασιάζεται ταχύτερα στα νεοπλασματικά κύτταρα, γεγονός που διευκολύνει την ανοσιακή απόκριση του οργανισμού.

Επιπλέον, στον ιό έχει προστεθεί μία πρωτεΐνη που λέγεται hNIS, η οποία μεταφέρει ιόντα ιωδίου στα κύτταρα. Κατά συνέπεια, τα νεοπλασματικά κύτταρα που μολύνονται με τον ιό εκφράζουν την παραπάνω πρωτεΐνη, διευκολύνοντας έτσι την πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθήσουν την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό, μέσω της εξέτασης PET. Ακόμη, με τον τρόπο αυτό είναι ευκολότερο να χορηγηθεί ακτινοθεραπεία στους ασθενείς, καθώς ο ιός αποκαλύπτει τη θέση των νεοπλασμάτων.

Η Κλινική Δοκιμή

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο ιός CF33-hNIS είναι αποτελεσματικός στο εργαστήριο, αλλά και σε μοντέλα πειραματοζώων με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, των ωοθηκών ή του πνεύμονα. Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών φάσης 1, οι επιστήμονες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα και ανοχή του CF33-hNIS σε ασθενείς με καρκίνο χορηγώντας τον ιό είτε ενδοφλεβίως είτε απευθείας στον όγκο.

Στην έρευνα θα λάβουν μέρος συνολικά περίπου 100 καρκινοπαθείς με προχωρημένα νεοπλάσματα που είχαν λάβει στο παρελθόν τουλάχιστον 2 διαφορετικές θεραπείες για τον καρκίνο.

Αν η προσέγγιση αυτή αποδειχθεί ασφαλής, τότε οι επιστήμονες θα ξεκινήσουν μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσουν τη χορήγηση ογκολυτικών ιών σε συνδυασμό με πεμπρολιζουμάμπη, έναν αναστολέα ανοσιακών σημείων ελέγχου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο CF33-hNIS μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της παραπάνω κατηγορίας φαρμάκων.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν επίσης να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των ογκολυτικών ιών στην κλινική δοκιμή φάσης Ι, ως δευτερεύον τελικό σημείο.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα