Το Τσάι ως Παράγων Υγείας

Η κατανάλωση τσαγιού για τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα συνδέεται με βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας ζωής, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

«Όσοι πίνουν τακτικά τσάι έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας από όλα τα αίτια», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Xinyan Wang από το Πεκίνο. «Οι θετικές επιδράσεις είναι ισχυρότερες σε αυτούς που πίνουν πράσινο τσάι για αρκετά χρόνια».

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 100.902 εθελοντές από το China-PAR project2 οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα που κατανάλωναν τσάι (περισσότερο ή λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα) και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 7.3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού σχετίστηκε με βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας ζωής.

Για παράδειγμα, οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι εθελοντές ηλικίας 50 ετών που έπιναν τακτικά τσάι εμφάνισαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο 1.41 χρόνια αργότερα και έζησαν 1.26 χρόνια περισσότερο σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν ποτέ καφέ.

Συγκριτικά με την ίδια ομάδα, αυτοί που έπιναν καφέ είχαν 20% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, 22% μειωμένο κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου και 15% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Οι πιθανές επιδράσεις των αλλαγών στις συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση τσαγιού αναλύθηκαν σε μία υποομάδα 14.081 εθελοντών οι οποίοι εξετάστηκαν με δύο ερωτηματολόγια. Η μέση διάρκεια ανάμεσα στα δύο ερωτηματολόγια ήταν 8.2 χρόνια και η μέση διάρκεια παρακολούθησης μετά το δεύτερο ήταν τα 5.3 χρόνια.

Οι εθελοντές που είχαν συνεχίσει την υψηλή κατανάλωση καφέ και στα δύο ερωτηματολόγια είχαν 39% μειωμένο κίνδυνο επεισοδιακής καρδιακής νόσου και εμφράγματος, 56% μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου και 29% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν ποτέ καφέ.

Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας Dr Dongfeng Gu, από το Chinese Academy of Medical Sciences δήλωσε: «Οι προστατευτικές επιδράσεις που έχει το τσάι ήταν περισσότερο εμφανείς σε αυτούς που έπιναν τακτικά τσάι. Προηγούμενες έρευνες που εξέτασαν τους μηχανισμούς δράσης του τσαγιού είχαν δείξει ότι η κύρια δραστική ουσία που περιέχει, δηλαδή οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Επομένως, χρειάζεται να γίνει κατανάλωση τσαγιού για μεγάλη χρονική διάρκεια προκειμένου να αντιληφθούμε τις καρδιοπροστατευτικές δράσεις του».

Σε μία υποανάλυση που εξέτασε τα διαφορετικά είδη τσαγιού, το πράσινο τσάι συνδέθηκε με 25% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εμφράγματος και θανάτου από όλα τα αίτια, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε για το μαύρο τσάι.

Όπως σημείωσε ο Dr Gu, το πράσινο τσάι είναι πιο δημοφιλές στην Ανατολική Ασία. «Στον πληθυσμό μας, το 49% από αυτούς που έπιναν τσάι προτιμούσε το πράσινο, ενώ μόλις το 8% έπινε μαύρο. Το μικρό ποσοστό των εθελοντών που έπιναν μαύρο τσάι καθιστά δυσκολότερο να παρατηρηθεί σύνδεση, ωστόσο οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν διαφορετικές επιδράσεις από το κάθε είδος τσαγιού».

Το παραπάνω φαινόμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποδίδεται σε δύο παράγοντες. Αρχικά το πράσινο τσάι αποτελεί καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες προστατεύουν από την καρδιαγγειακή νόσο και τους παράγοντες κινδύνου γι’αυτή, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Το μαύρο τσάι υφίσταται συνήθως ζύμωση και κατά τη διαδικασία αυτή οι πολυφαινόλες χάνουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Δεύτερον, το μαύρο τσάι σερβίρεται συνήθως με γάλα, κάτι που περιορίζει τις θετικές επιδράσεις του στην αγγειακή λειτουργία.

Περαιτέρω αναλύσεις που εξέτασαν ξεχωριστά τα δύο φύλα έδειξαν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού ήταν υψηλότερα στους άνδρες. Όπως τόνισε η Dr Wang «Μία πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι ότι το 48%των ανδρών έπιναν τακτικά τσάι, ενώ στις γυναίκες το ίδιο ποσοστό ήταν μόλις 20%. Δεύτερον, οι γυναίκες είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο».

«Η μελέτη China-PAR project συνεχίζεται και πιθανώς αναλύοντας μία μεγαλύτερη χρονική διάρκεια μπορεί να παρατηρήσουμε περισσότερα οφέλη για τις γυναίκες», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις οδηγίες διατροφής που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα