Το Ηλιακό Φως Μπορεί να Καταστρέψει τις Βακτηριακές Κοινότητες που Βρίσκονται στη Σκόνη

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, το ηλιακό φως μπορεί να μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων που βρίσκονται στο σπίτι μας. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα βακτήρια που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτά που βρίσκονται στη σκόνη και συνδέονται με μία σειρά παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

Αποδεικνύεται επομένως, ότι η Φλόρενς Νάιτινγκέιλ είχε δίκιο όταν πριν από περισσότερα από 150 χρόνια είχε πει ότι τα νοσοκομεία (και τα περισσότερα κτίρια γενικότερα) πρέπει να χτίζονται έτσι ώστε να επιτρέπουν το φως να εισέλθει σε αυτά. Είχε υποστηρίξει τότε ότι η έκθεση στο ηλιακό φως προσφέρει οφέλη στην υγεία, ενώ αντίθετα τα σκοτεινά δωμάτια έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση παθογόνων.

«Οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας στο εσωτερικό διαφόρων κτιρίων, όπου η έκθεση στα σωματίδια της σκόνης που περιέχουν παθογόνα βακτήρια, είναι αναπόφευκτη», είπε ένας από τους ερευνητές, ο Ασκάν Φαχιμιπούρ από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

«Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά ενός κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα της σκόνης και, μέσω αυτών, την υγεία μας».

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 11 πανομοιότυπα δωμάτια στα οποία η μοναδική διαφορά ήταν το είδος του φωτός που εισέρχετο.

Οι μετρήσεις για τα επίπεδα των βακτηρίων στον αέρα έδειξαν ότι στα σκοτεινά δωμάτια, το 12% των βακτηρίων ήταν βιώσιμα (μπορούσε να ζήσει και να πολλαπλασιαστεί). Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6.8% για τα δωμάτια στα οποία μπορούσε να εισέλθει το ηλιακό φως και 6.1% για τα δωμάτια που είχαν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι γνωστό ότι καταστρέφει ορισμένους πληθυσμούς βακτηρίων, ωστόσο συνήθως δεν είναι ικανή να διαπεράσει τα παράθυρα.

Τα δωμάτια που είχαν φωτιστεί από τον ήλιο είχαν επίσης μικρότερα ποσοστά βακτηρίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα και περισσότερα βακτήρια που ζουν στη φύση, γεγονός που δείχνει ότι η έκθεση στο ηλιακό φως κάνει το περιβάλλον των δωματίων να μοιάζει περισσότερο με έναν εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Μέχρι σήμερα, ο φωτισμός ενός δωματίου από τον ήλιο γινόταν συνήθως για τη διευκόλυνση της όρασης ή για γενικότερους λόγους υγείας», είπε ο Κέβιν Βαν Ντεν Γουιμέλενμπεργκ από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε, ωστόσο ότι το ηλιακό φως επηρεάζει την ποιότητα του αέρα».

Το παραπάνω γεγονός μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται ένα κτίριο στο μέλλον, καθώς και το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα παράθυρα.

Αν και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής για το δέρμα, το ηλιακό φως αποτελεί μία καλή πηγή βιταμίνης D. Έχει επίσης συνδεθεί από αρκετές έρευνες με βελτίωση της διάθεσης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ωστόσο, ότι τα δωμάτια που εξετάστηκαν στην έρευνά τους δεν αντιπροσωπεύουν ακριβώς τις συνθήκες της καθημερινότητας και θα χρειαστούν σίγουρα περισσότερες έρευνες για να εξακριβωθεί ο τρόπος που μειώνονται τα επίπεδα των βακτηρίων.

Μην ξεχνάμε ότι αρκετοί διάφοροι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το είδος και τον αριθμό των μικροβίων που βρίσκονται στον αέρα, από τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο κτίριο μέχρι την ποιότητα του εξαερισμού.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει τη θεωρία ότι το ηλιακό φως μπορεί να καταστρέψει τα μικρόβια που βρίσκονται στη σκόνη, ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων επηρεάζεται το μικροβίωμα της σκόνης από το φως», είπε ο Φαχιμιπούρ.

«Ελπίζουμε ότι στο μέλλον, εφόσον οι παραπάνω μηχανισμοί γίνουν καλύτερα κατανοητοί, θα είναι δυνατό να προληφθούν οι λοιμώξεις που μεταφέρονται με τη σκόνη», κατέληξαν οι ερευνητές.

Βιβλιογραφία: Microbiome

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα