Τι Πρέπει να Φοράει ο Γιατρός;

Οι γιατροί πρέπει να ντύνονται καλύτερα ή να φορούν την ιατρική ρόμπα βγαίνοντας από το χειρουργείο, αν θέλουν οι ασθενείς να τους βλέπουν θετικά. Αυτό συμπέρανε η μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις των ασθενών αναφορικά με την ένδυση των ιατρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ένδυση του γιατρού παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο για τους ασθενείς απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, φαίνεται ότι τα νοσοκομεία πρέπει να ορίσουν νέες οδηγίες σχετικά με την ένδυση των γιατρών του προσωπικού τους ή να αναθεωρήσουν τις ήδη υπάρχουσες.

Από τους 4.062 εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι η ένδυση του γιατρού έχει σημασία γι’αυτούς. Για το 1/3 των εθελοντών μάλιστα, η ικανοποίησή τους από την φροντίδα που έλαβαν στο νοσοκομειό επηρεάζεται από την ένδυση των γιατρών.

«Η επαγγελματική ένδυση στο χρηματιστήριο, στα δικαστήρια και οποιοδήποτε άλλο τομέα είναι σαφής και συνήθως ταυτίζεται με τα ρούχα που φοράει κάποιος στη συνέντευξή του για την ανάλογη εργασία», είπε ο Κρίστοφερ Πετρίλλι, επικεφαλής της έρευνας ο οποίος δούλευε στον οικονομικό τομέα πριν ασχοληθεί με την ιατρική. «Στην ιατρική, υπάρχει μεγάλη ετερογένεια αναφορικά με την ένδυση, ωστόσο είναι ευθύνη του γιατρού να ντύνεται με τρόπο που δείχνει επαγγελματισμό αλλά ακολουθεί παράλληλα τις προτιμήσεις του ασθενούς».

Η οπτική των ασθενών για την ένδυση του γιατρού

Στην έρευνα ζητήθηκε επίσης στους ασθενείς να κοιτάξουν φωτογραφίες από 7 διαφορετικούς τρόπους ένδυσης για άνδρες και γυναίκες γιατρούς. Οι εθελοντές κοίταξαν τις φωτογραφίες και βαθμολόγησαν τι εντύπωση τους έδινε ο γιατρός αναφορικά με το επίπεδο γνώσεων που έχει, το πόσο έμπιστος είναι, πόσο ενδιαφέρεται για τον ασθενή και πόσο εύκολα μπορεί να προσεγγιστεί από αυτόν. Τέλος, οι εθελοντές βαθμολόγησαν πόσο άνετα τους κάνει να νιώθουν ο κάθε τρόπος ένδυσης.

Οι επιλογές ήταν:

  • Καθημερινή ένδυση: Κοντομάνικο μπλουζάκι με γιακά, τζιν και αθλητικά παπούτσια, με ή χωρίς ιατρική ρόμπα.
  • Φόρμα χειρουργείου: Μπλε κοντομάνικη φόρμα χειρουργείου, με ή χωρίς ιατρική ρόμπα.
  • Επίσημη ένδυση: Ανοιχτό μπλε πουκάμισο και σκούρο μπλε παντελόνι από κοστούμι, με ή χωρίς ιατρική ρόμπα. Μαύρα δερμάτινα παπούτσια και γραβάτα για τους άντρες ή μαύρα τακούνια για τις γυναίκες.
  • Κοστούμι: Σκούρο μπλε σακάκι και τα υπόλοιπα ίδια με την επίσημη ένδυση χωρίς ιατρική ρόμπα.

Η επίσημη ένδυση με ιατρική ρόμπα σημείωσε τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Οι επόμενοι δύο τρόποι ένδυσης σε σειρά βαθμολογίας ήταν η φόρμα χειρουργείου με ιατρική ρόμπα και η επίσημη ένδυση χωρίς ιατρική ρόμπα.

Διαφοροποιήσεις άνα ειδικότητα και περιβάλλον

Όταν ρωτήθηκαν ευθέως τι πιστεύουν ότι πρέπει να φοράει ο γιατρός τους, το 44% των εθελοντών είπε ότι ο γιατρός πρέπει να έχει επίσημη ένδυση με ιατρική ρόμπα, ενώ το 26% είπε ότι ο γιατρός πρέπει να φορά φόρμα χειρουργείου με ιατρική ρόμπα. Όταν ερωτήθηκαν τι προτιμούν να φορά ο χειρουργός και ο γιατρός της ΜΕΘ, το 34% προτιμούσε τη φόρμα χειρουργείου, ενώ το 23% προτιμούσε τη φόρμα χειρουργείου με ιατρική ρόμπα.

Τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια για όλες τις ειδικότητες και τα δύο φύλα εκτός από τους άνδρες χειρουργούς. Οι περισσότεροι εθελοντές προτιμούσαν οι γιατροί της τελευταίας κατηγορίας να έχουν επίσημη ένδυση χωρίς ιατρική ρόμπα.

Το περιβάλλον που παρέχεται η φροντίδα έπαιζε επίσης ρόλο. Το 62% των εθελοντών δήλωσε ότι ο γιατρός πρέπει πάντοτε να φορά την ιατρική ρόμπα όταν βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν 55%.

Αν και οι ερωτήσεις έγιναν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες (Δευτέρα-Παρασκευή), οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους εθελοντές τι πιστεύουν ότι θα έπρεπε να φορούν οι γιατροί όταν εργάζονται το Σαββατοκύριακο. Στην περίπτωση αυτή, το 44% είπε ότι το καθημερινό (casual) ντύσιμο με το κοντομάνικο μπλουζάκι και  τζιν ήταν κατάλληλο, ενώ το 56% δήλωσε ότι είναι αδιάφορο ή δεν επιθυμούσε την ένδυση αυτή ούτε το Σαββατοκύριακο.

Η σημαντικότητα της ικανοποίησης του ασθενούς

Η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές είχαν εξετάσει την προηγούμενη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα και είχαν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους πριν 3 χρόνια. Επικοινώνησαν επίσης με μεγάλα νοσοκομεία και διαπίστωσαν ότι λίγα από αυτά είχαν οδηγίες σχετικά με την ένδυση των γιατρών τους.

«Αυτή είναι με διαφορά η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Χρησιμοποιήσαμε την εμπειρία από τις προηγούμενες μελέτες σε συνδυασμό με ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων έρευνας, ψυχιάτρων, ειδικούς επιλογών, ειδικούς στις έρευνες και επιστήμονες βιοηθικής για να οργανώσουμε την έρευνά μας. Λόγω του μεγέθους της έρευνας, της συνέπειας στη μεθοδολογία και της μεγάλης αντιπροσωπευτικότητας των δεδομένων, φαίνεται ότι τα νοσοκομεία πρέπει να ορίσουν ακριβείς οδηγίες σχετικά με την ένδυση των γιατρών τους», είπε ο Πετρίλλι.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι αρκετά παθογόνα μπορεί να βρίσκονται στην ιατρική ρόμπα, τη γραβάτα και τα μανίκια του γιατρού. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν έχει αναφέρει μετάδοση λοίμωξης σε ασθενή από την επαφή με τα ρούχα του γιατρού.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γιατροί είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τους κανόνες υγιεινής όταν φορούν την ιατρική τους ρόμπα, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια του ασθενούς.

«Η ένδυση του γιατρού δεν αποτελεί αδιάφορο θέμα για τους ασθενείς. Οι περισσότεροι περιμένουν τον γιατρό να είναι ντυμένος επίσημα και να φορά την κατάλληλη ιατρική ρόμπα», είπε ο Πετρέλλι. «Οι ασθενείς δεν μπορούν πάντοτε να επιλέξουν τον γιατρό τους. Η ένδυση είναι ένας εύκολα τροποποιήσιμος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία του ασθενούς».

Βιβλιογραφία: University of Michigan

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα