Ο θορύβος στο χώρο εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας

Η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία είναι συχνότερες στα άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με δυνατούς θορύβους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

«Ο περιορισμός των θορύβων είναι σημαντικός όχι μόνο για την πρόληψη της απώλειας ακοής. Μπορεί να επηρεάσει επίσης την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη», είπε ο John Howard, επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Industrial Medicine.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το National Health Interview Survey για να εκτιμήσουν την συχνότητα του έντονου θορύβου στους χώρους εργασίας, τη δυσκολία που προκαλεί στην ακοή, καθώς και τις καρδιακές παθήσεις στους διάφορους χώρους εργασίας των ΗΠΑ. Αναζήτησαν επίσης συσχέτιση μεταξύ του θορύβου στο χώρο εργασίας και των καρδιακών παθήσεων.

Κατά την έρευνα, οι εθελοντές ερωτήθηκαν αν είχαν ποτέ κάποια εργασία στην οποία είχαν έκθεση σε έντονο θόρυβο για τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα για περισσότερες από μία ημέρες της εβδομάδας. Ως έντονος θόρυβος θεωρήθηκε αυτός κατά τον οποίο ο εθελοντής έπρεπε να ανεβάσει την ένταση της φωνής του για να ακουστεί, ενώ ως πολύ έντονος θεωρήθηκε ο θόρυβος κατά τον οποίο ο εθελοντής έπρεπε να φωνάξει.

Από το σύνολο 22.906 εθελοντών, το 49% ήταν άνδρες, το 62% ήταν καυκάσιοι και το 55% είχαν πτυχίο πανεπιστημίου.

Το 25% των εθελοντών ανέφερε ιστορικό έκθεσης σε έντονο θόρυβο στο χώρο εργασίας και το 14% ανέφερε ότι αυτή έγινε τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, το 12% των εθελοντών είχε προβλήματα ακοής, το 24% είχε υπέρταση και το 28% είχε υψηλή χοληστερόλη.

Το ιστορικό έκθεσης σε έντονο θόρυβο στο χώρο εργασίας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης (16%) και υψηλής χοληστερόλης (10%), χωρίς ωστόσο να υπάρχει στεφανιαία νόσος ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 58% των περιστατικών δυσκολίας στην ακοή, το 14% των περιστατικών υπέρτασης και το 9% των περιστατικών αυξημένης χοληστερόλης αποδίδεται στον έντονο θόρυβο στο χώρο εργασίας.

«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο θόρυβος ευθύνεται για αυτές τις παθήσεις από την παρούσα έρευνα», είπε η Elizabeth Masterson, μία από τους συγγραφείς της έρευνας. «Δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό, αλλά υπάρχει η θεωρία ότι εμπλέκεται το αυτόνομο νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα μέσω μίας απόκρισης στο στρες που αυξάνει τους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη», πρόσθεσε.

Υπάρχουν βιολογικοί λόγοι που εξηγούν γιατί ο δυνατός θόρυβος ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Οποιαδήποτε μορφή στρες, ακόμα και αυτό που ο ασθενής δεν θεωρεί ενοχλητικό, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδρεναλίνης με αποτέλεσμα άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα και αν ο ασθενής έχει συνηθίσει αυτά τα επίπεδα θορύβου, ο οργανισμός συνεχίζει να επηρεάζεται.

Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και ο έντονος θόρυβος πρέπει να προστεθεί σε αυτούς. Οποιοσδήποτε δουλεύει σε χώρο με έντονο θόρυβο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο όχι μόνο για απώλεια της ακοής, αλλά και για υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη.

«Είναι σημαντικό τα άτομα που εργάζονται σε χώρους με έντονο θόρυβο να ελέγχονται τακτικά για τις παραπάνω παθήσεις από ένα γιατρό, έτσι ώστε να ξεκινά άμεσα η πρόληψή τους, όπου χρειάζεται. Καθώς φαίνεται ότι οι παθήσεις αυτές είναι συχνότερες σε αυτά τα άτομα, ο τακτικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για αυτά».

Η έρευνα έρχεται σε συμφωνία με μία παλαιότερη μελέτη που είχε δημοσιευτεί στο Journal of the American College of Cardiology το Φεβρουάριο, η οποία είχε δείξει ότι ο θόρυβος από την κίνηση στους δρόμους και από τα αεροπλάνα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι ξεκάθαρο ότι ο θόρυβος από τις μετακινήσεις σχετίζεται με οξειδωτικό στρες, αγγειακές και μεταβολικές διαταραχές. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στην εμφάνιση παθήσεων, όπως η αρτηριακή υπέρταση και ο διαβήτης, παράγοντες κινδύνου, δηλαδή, για την καρδιαγγειακή νόσο.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα